Pages

Friday, July 25, 2014

ေကာ္ဖီကင္ဆာ

ဆရာခင္ဗ်ား
ဆရာေရးထားတဲ့ ေကာ္ဖီနဲ႕ကဖင္းဓာတ္ကို ဖတ္ျပီးေတာ့ သိခ်င္လာတာက ေကာ္ဖီက ကင္ဆာကို ျဖစ္ေစပါသလားဆရာ၊တျခားဘာဆိုးက်ိဳးေတြမ်ား ရွိလာနိုင္မလဲ။ ေျဖၾကားေပးပါဦးဆရာ၊


ေကာ္ဖီေစ့ကို မီးျပင္းျပင္းနဲ႕ ခပ္ၾကာၾကာေလွာ္မိရင္ Acrylamideဆိုတဲ့ ဓာတ္တမ်ိဳး ထြက္လာတယ္။ ဒီဓာတ္က ကင္ဆာေရာဂါကို ျဖစ္ေစတယ္။ အေရာင္မဲသြားေလ Acrylamide ဓာတ္ ပိုမ်ားလာေလျဖစ္တယ္။ ေကာ္ဖီမ်ားမ်ားေသာက္ရင္ cortisol, epinephrine နဲ႕
norepinephrine စတဲ့ stress hormone ေတြ ထြက္လာတယ္။ ဒီေဟာ္မုန္းေတြက ေသြးေၾကာေတြကို က်ဥ္းေစမယ္။ ေသြးေပါင္တက္လာျပီး နွလံုးခုန္ျမန္လာတယ္။ ရင္တုန္လာတယ္။ ကဖင္းဓာတ္ေၾကာင့္ ရင္ပူေစတယ္။ အစာမေၾကတာမ်ိဳး ရွိမယ္။ ေန႕စဥ္ ေသာက္သံုးရင္ အစာအိမ္ကို ထိခိုက္ေစတယ္။ အက္ဆစ္အထြက္မ်ားလာတယ္။ ဒါ့ျပင္ အူလမ္းေၾကာင္းက အာဟာရဓာတ္စုပ္ယူမႈကို တားဆီးေပးတယ္။ အူသိမ္ရဲ႕ လႈပ္ရွားမႈကို အားေပးလို႕ အာဟာရဓာတ္ေတြ ေကာင္းေကာင္း မစုပ္ယူနိုင္ေတာ့ဘူး။ အထူးသျဖင့္ သံဓာတ္၊ကယ္စီယမ္၊မဂၢနီစီယမ္နဲ႕ ဇင့္ဓာတ္ေတြ စုပ္ယူမႈကို ဟန္႕တားတယ္။ ဒါ့ျပင္ စိတ္ခံစားမႈနဲ႕ စိတ္ဖိစီးမႈကို ျဖစ္ေစတဲ့ GABA ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈကို ေျပာင္းလဲေစတယ္။

ေကာ္ဖီပရိသတ္ေတြ ေျပာေန၊ေရးေနၾကတဲ့ ေကာ္ဖီဘယ္နွစ္ခြက္ေသာက္ရင္ ဘယ္ေရာဂါကာကြယ္မယ္၊ဘယ္ေရာဂါအတြက္ေကာင္းတယ္ဆိုတာ မလာခင္ ဇီဝကမၼေျပာင္းလဲမႈ၊ေသြးတုိး၊ဆီးခ်ိဳစတာေတြ အရင္လာလိမ့္မယ္။ ေန႕စဥ္ေကာ္ဖီ (၄)ခြက္ထက္ ပိုေသာက္ရင္ အေသအေပ်ာက္ႏႈန္း ၂၁% ထိ တက္လာတာ ေတြ႕ရတယ္။ ဒါေပမယ့္ ၂ခြက္ေအာက္ ေသာက္လို႕ ေသႏႈန္းတက္လာတယ္လို့လည္း မေတြ႕မိေသးဘူး။ ေသခ်ာတာေတာ့ ေကာ္ဖီမ်ားမ်ား ေသာက္တာက လူ႕ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မေကာင္းဘူးဆိုတာပဲ။ ဒါ့ေၾကာင့္ ကၽြန္ေတာ့္အေနနဲ႕ ေကာ္ဖီေလွ်ာ့ေသာက္ဖို႕သာ အေလးထား တိုက္တြန္းပါရေစ။ 

ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
၂၃.၇.၁၄

No comments:

Post a Comment