ကယ္လိုရီ(calories)ဆိုတာ အစားအေသာက္ေတြရဲ႕ စြမ္းအင္(energy)တန္ဖိုးျဖစ္ပါတယ္။ အစားအစာေတြမွာ ပါဝင္တဲ့စြမ္းအင္တန္ဖိုးကို ကယ္လိုရီ(Calories)နဲ႕ တြက္ခ်က္ၾကတယ္။ နိုင္ငံျခားကလာတဲ့ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းေတြမွာ ကယ္လိုရီတန္ဖိုးေတြ ထည့္သြင္းၾကတယ္။ ေဆးေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ လူတေယာက္ ေန႕စဥ္လိုအပ္တဲ့ပမာဏကို ၂၀၀၀ကယ္လိုရီေပၚ အေျခခံျပီး တြက္ခ်က္ၾကတယ္။ အစားအေသာက္ထုပ္ပိုးမႈအခ်ိဳ႕မွာ အေလးခ်ိန္ဂရမ္ေပၚမူတည္ျပီး ကယ္လိုရီဘယ္ေလာက္ပါဝင္လဲ သိရွိနိုင္တယ္။ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းအမ်ားစုမွာ ကယ္လိုရီဆိုတာ မပါမျဖစ္စကားလံုးျဖစ္လာတယ္။ အဝလြန္သူ၊ပိန္ခ်င္သူေတြေပါမ်ားတဲ့ ဒီေန႕ေခတ္ကာလမွာ ကယ္လိုရီနည္းတာေတြက ေပၚျပဴလာျဖစ္ျပီး ေခတ္စားလာတယ္။ ကယ္လိုရီနည္းမွ လူရာဝင္တယ္၊ပိန္တယ္ ျဖစ္လာတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ကယ္လိုရီအေၾကာင္း ပိုမိုသိဖို႕ လိုအပ္လာပါတယ္။ဆေးပညာဆောင်းပါး ဘလော့ခ်ဆိုဒ်မှ ကြိုဆိုပါတယ်။ ရောက်လာသူအားလုံး ကျန်းမာ၊ ချမ်းသာကြပါစေ။ ကျန်းမာရေးနဲ့ ပတ်သက်တဲ့ အမေးအဖြေကဏ္ဍကို အောက်မှာ ထည့်သွင်းထားပါတယ်။ ကျန်းမာရေးနှင့် ပတ်သက်သမျှ မေးမြန်း၊ဆွေးနွေးနိုင်ပါတယ်။ (ဆေးပညာဆောင်းပါးများကို မျှဝေ၊ကူးယူနိုင်ပါတယ်။ credit ပေးဖို့နဲ့ ဘလော့ခ်လိပ်စာ ထည့်ပေးဖို့ တောင်းဆိုပါရစေ။ ဆေးပညာစာဖတ်ပရိသတ်များအား အစဉ်ခင်မင်လေးစားလျက်........)
Sunday, November 24, 2013
ကယ္လုိရီနဲ႕ အင္နာဂ်ီ
ကယ္လိုရီ(calories)ဆိုတာ အစားအေသာက္ေတြရဲ႕ စြမ္းအင္(energy)တန္ဖိုးျဖစ္ပါတယ္။ အစားအစာေတြမွာ ပါဝင္တဲ့စြမ္းအင္တန္ဖိုးကို ကယ္လိုရီ(Calories)နဲ႕ တြက္ခ်က္ၾကတယ္။ နိုင္ငံျခားကလာတဲ့ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းေတြမွာ ကယ္လိုရီတန္ဖိုးေတြ ထည့္သြင္းၾကတယ္။ ေဆးေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ လူတေယာက္ ေန႕စဥ္လိုအပ္တဲ့ပမာဏကို ၂၀၀၀ကယ္လိုရီေပၚ အေျခခံျပီး တြက္ခ်က္ၾကတယ္။ အစားအေသာက္ထုပ္ပိုးမႈအခ်ိဳ႕မွာ အေလးခ်ိန္ဂရမ္ေပၚမူတည္ျပီး ကယ္လိုရီဘယ္ေလာက္ပါဝင္လဲ သိရွိနိုင္တယ္။ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းအမ်ားစုမွာ ကယ္လိုရီဆိုတာ မပါမျဖစ္စကားလံုးျဖစ္လာတယ္။ အဝလြန္သူ၊ပိန္ခ်င္သူေတြေပါမ်ားတဲ့ ဒီေန႕ေခတ္ကာလမွာ ကယ္လိုရီနည္းတာေတြက ေပၚျပဴလာျဖစ္ျပီး ေခတ္စားလာတယ္။ ကယ္လိုရီနည္းမွ လူရာဝင္တယ္၊ပိန္တယ္ ျဖစ္လာတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ကယ္လိုရီအေၾကာင္း ပိုမိုသိဖို႕ လိုအပ္လာပါတယ္။Wednesday, November 20, 2013
ဘီပိုးရွိရင္ ယားတတ္သလား
ဆရာရွင့္
ကၽြန္မက HBV Positive
တစ္ေယာက္ပါ၊ေဆးကုသမွဳခံယူျခင္းမရွိခဲ႔ပါဘူး၊ျပီးခဲ့တဲ့
၁နွစ္ေက်ာ္ေလာက္ကစျပီး
blood allergy ျဖစ္လာပါတယ္။အရင္ကေတာ့ ၃..၄
လေနမွတစ္ခါေလာက္ျဖစ္ပါတယ္.အစပုိင္းကေတာ့သတိမထားမိပါဘူး
အရင္ကလဲတစ္ခါမွမျဖစ္ဖူးပါဘူး
အခုေနာက္ပုိင္း၁လေက်ာ္ရင္တစ္ခါေလာက္ျဖစ္လာပါတယ္၊၊ျဖစ္တဲ့အခါတုိင္းညမအိပ္နုိင္ေလာက္ေအာင္
အရမ္းယားပါတယ္ ျဖစ္ေနက်ေနရာေတြ(ႏွဳတ္ခမ္း၊မ်က္နွာ၊လက္ေကာက္၀တ္၊ေျခညိဳး
နဲ႔ ေျခဖ၀ါးအစပ္)မွာပဲျဖစ္ပါတယ္။အဲဒီေနရာေတြမွာ
ေယာင္လာျပီးေသြးေတြကသြားစုေနသလုိညိဳေနျပီးတခါတေလ
ခရမ္းေရာင္ေတာင္သမ္းေနပါတယ္။ကုိင္ၾကည့္ရင္လဲအရမ္းပူေနျပီး
၃..၄..ရက္ေလာက္ၾကာတတ္ပါတယ္
ေပ်ာက္သြားတဲ့အခါမွာ
အဲဒီေနရာေတြမွာအမာရြတ္(ေရေႏြးပူေလာင္သလုိမဲမဲအကြက္)က်န္ခဲ့ပါတယ္..အရင္က
အစားအေသာက္နဲ႔မတည့္လုိ႔ လုိ႔ထင္ျပီးရိုးရိုးေဆးခန္းသြားျပပါတယ္
..ေဆးခန္းကေဆးထုိးေဆးေသာက္လုပ္ေပးလုိက္၇င္ယားတာနဲနဲသက္သာျပီး
ေယာင္တာလဲက်သြားပါတယ္..ေဆးရွိန္ပ်ယ္ရင္ျပန္ယားပါတယ္..ျပီးရင္အိပ္ေရးလဲ၀ေပမဲ့
မ်က္ကြင္းေတြနွဳတ္ခမ္းေတြကအျမဲညိဳေနပါတယ္.ဆီးကလဲအရမ္း၀ါပါတယ္ ..menses
လဲမွန္ပါတယ္..
အဲဒါ B ပုိးေၾကာင့္ျဖစ္တာလား...ဒါမွမဟုတ္ဘယ္လုိမ်ိဳးေၾကာင့္ပါလဲ..ဘယ္လုိေဆး၀ါးကုသမွဳခံယူသင့္ပါသလဲဆုိတာသိခ်င္ပါတယ္ရွင့္။
ဆရာက်န္းမာခ်မ္းသာပါေစ။
ေလးစားစြာျဖင့္
Monday, November 18, 2013
ဒဏ္ရာရတဲ့အခါ အပူနဲ႕အေအး ဘယ္လိုေရြးမလဲ
ေရွးယခင္ နွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက လူေတြဟာ နာက်င္မႈကို အံတုဖို႕ အပူျဖစ္ေစ၊အေအးျဖစ္ေစ အလွ်င္းသင့္သလို အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။ တကယ္လည္း နွစ္မ်ိဳးလံုးဟာလည္း သူ႕ဟာနဲ႕သူ အက်ိဳးရွိၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လဲ ေဆးပညာမွာ ေရာဂါေတြ၊ဒဏ္ရာေတြကို ကုသဖို႕ အေအးနည္း(cold therapy)နဲ႕ အပူနည္း(hot therapy)ကို အသံုးျပဳၾကတယ္။ ထိခိုက္ဒဏ္ရာရတဲ့အခါ တခ်ိဳ႕က ၾကပ္ထုပ္ ထိုးတယ္။ အပူကပ္တယ္။ တခ်ိဳ႕က ေရခဲကို သံုးတယ္။ေရေအးဝတ္ကပ္တယ္။ ေမးစရာေကာင္းတာတခုက ဘယ္အခ်ိန္မွာ ဘယ္နည္းလမ္းက သင့္ေတာ္လဲ၊မွန္ကန္လဲ ဆိုတာပါ။ အပူနဲ႕ အေအး ကၽြန္ေတာ္တို႕ ဘယ္လိုေရြးခ်ယ္ၾကမလဲ။Monday, November 11, 2013
သၾကားအစားထိုးပစၥည္းေတြၾကား ဘာကြာျခားလဲ
သၾကားတစ္ဇြန္းမွာ အခ်ိဳဓာတ္အျပင္ အင္နာဂ်ီကို ျဖစ္ေစတဲ့ ကယ္လိုရီဓာတ္လည္း ပါဝင္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီပါဝင္တာေၾကာင့္ အဆီပိုေတြစုျပီး ဝိတ္တက္နိုိင္တယ္။ ဆီးခ်ိဳသမားေတြနဲ႕ မသင့္ေတာ္ဘူး။ သြားေတြ ပ်က္ဆီးနိုင္တယ္။ ေနာက္ပိုင္း က်န္းမာေရးျပႆနာေတြ မ်ားလာတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ၁၉၆၀ေနာက္ပိုင္းကစျပီး သၾကားအစားထိုးဆိုတာေတြ ေခတ္စားလာတယ္။ သၾကားအစားထိုးဆိုတာ သၾကားလို အခ်ိဳဓာတ္ပါဝင္ေပမယ့္ ကယ္လိုရီနည္းတာေၾကာင့္ low calorie sweetenerလို႕လည္း ေခၚၾကတယ္။ artificial sweetenerလို႕လည္း တမ်ိဳးေခၚနိုင္တယ္။Thursday, November 7, 2013
စိတ္ညစ္စရာ အေရျပားေရာဂါ(သို႕)ခရုသင္း
ခရုသင္းဆိုတာ အသားအေရာင္ မညီညာဘဲ အျဖဴကြက္ေတြ ေပၚေပါက္လာတာမ်ိဳးကို ေခၚပါတယ္။ အဂၤလိပ္လို vitiligoလို႕ သံုးပါတယ္။လက္တင္စကားမွာ "vitium"အကြက္၊အမွက္လို႕ အဓိပၸါယ္ရတယ္။"ligo"ဆိုတာ ေနာက္ဆက္စကား ေပါင္းစည္းျခင္း၊အေၾကာင္းရင္းတဲ့။ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား မွားေနတာက vitiligoရဲ႕ အသံထြက္ပါ။တကယ့္အသံထြက္က "ဗစ္တယ္လိုက္ဂို"ဆိုမွ မွန္တယ္။ စာရင္းဇယားေတြအရ တကမာၻလံုးမွာ ခရုသင္း(vitiligo)ျဖစ္သူ ၆၅သန္းေလာက္ရွိမယ္လို႕ ခန္႕မွန္းရတယ္။ ကမာၻ႕လူဦးေရရဲ႕ ၁ ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ဟာ ခရုသင္း ျဖစ္ေနတယ္လို႕ ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ အေမရိကားတစ္နိုင္ငံထဲမွာကို ဒီလိုေရာဂါသည္ေပါင္း ၂ သန္းေလာက္ ရွိေနပါတယ္။မိဘနွစ္ပါးအနက္ တေယာက္ေယာက္မွာ ဒီေရာဂါရွိရင္ ကေလးငယ္မွာျဖစ္ဖို႕ ၅-၁၀ရာခိုင္ႏႈန္း ရွိတာေၾကာင့္ မ်ိဳးရိုးလိုက္တယ္ ယူဆၾကတယ္။ ခုခံအားခ်င္းျပန္တိုက္တဲ့ ေရာဂါရွိသူေတြမွာ ပိုေတြ႕ရတယ္။ အသားလတ္သူထက္ အသားမည္းသူေတြမွာ အျဖဴကြက္ေတြက ပိုထင္ရွားတယ္။နာမည္ေက်ာ္ေတြထဲက မိုက္ကယ္ ဂ်က္ဆင္၊ေဒါ့ဂ္ ဟမ္မာ၊ဂ်ိဳး ရိုဂမ္နဲ႕ ဟိုလီ မယ္ရီကြန္းတို႕မွာ ဒီေရာဂါရွိေနတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ေရာဂါဆုိတာထက္ စိတ္ညစ္စရာလို႕ေျပာရင္ ပိုမွန္ပါတယ္။ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ျဖစ္လာရင္ ေပ်ာက္ဖို႕ခက္ခဲတဲ့ အေရျပားေရာဂါထဲမွာ ခရုသင္းေရာဂါလည္း ပါဝင္လို႕ပါ။Wednesday, November 6, 2013
ကြမ္းယာမစားခင္ ဖတ္ေစခ်င္
ဒီရက္ပိုင္း နိုင္ငံပိုင္သတင္းစာေတြမွာ က်န္းမာေရးဝန္ၾကီးဌာနကေန ကြမ္းစားျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚေစနိုင္တဲ့ဆိုးက်ိဳးေတြကို သတိေပးခ်က္ ထုတ္ျပန္လာတာ ေတြ႕လာရပါတယ္။ ေရွးျမန္မာမင္းလက္ထက္ အစဥ္အဆက္စားလာတာမို႕ ေရွးထံုးကိုမပယ္ခ်င္သူေတြက ေမးခြန္းထုတ္ၾကတယ္။ နည္းနည္းဗဟုသုတရွိသူက ကြမ္းရြက္ဆိုတာ ေဆးဖက္ဝင္တယ္။ လြန္ခဲ့တဲ့နွစ္၂၀၀၀ေက်ာ္ေလာက္ကတည္းက သံုးခဲ့ၾကတယ္။ ဘယ္ကဘယ္လို ဆိုးက်ိဳးေပးတာလဲ ေမးၾကတယ္။ တခ်ိဳ႕ကလည္း ကြမ္းယာထဲမွာ ေဆးရြက္ၾကီးမထည့္ရင္ ဆိုးက်ိဳးမေပးနိုင္ပါဘူး ျငင္းၾကတယ္။ ကြမ္းယာ သေဘာက စားပါမ်ားရင္ ေဆးရြက္ၾကီးမပါလည္း ေရရွည္မွာ ဆိုးက်ိဳးေပးတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ဘယ္လိုဆုိးက်ိဳးေပးလဲဆိုတာ က်န္းမာေရးရႈေထာင့္အရ သံုးသပ္ျပီး ေဖာ္ျပပါမယ္။
Subscribe to:
Comments (Atom)