Saturday, October 26, 2019

ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ ဘာလို႕ဝက္ျခံေပါက္လဲ

ဝက္ျခံနဲ႕ပတ္သက္ရင္ အေတြ႔အၾကံဳ စံုလင္သလို ေျပာစရာေတြလည္းမ်ားလွပါတယ္။ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ ဘာလို႕ဝက္ျခံေပါက္လဲ။ ဒါေတာ္ေတာ္ေလးေကာင္းတဲ့ ေမးခြန္းပါ။ အဓိကတခ်က္ကို ေျပာပါဆုိရင္ ကိုယ္နဲ႕ကိုက္မွန္းလည္းမသိ၊ မကိုက္မွန္းလည္း မသိတဲ့ skin care ေတြကို သံုးေနလုိ႕ျဖစ္တယ္။ ဥပမာ - moisturizer အစုိဓာတ္ထိန္းေဆးဆိုတာ အသားအေရေျခာက္သူေတြသံုးတာ။ ဂ်ပန္၊ကုိရီးယားစတဲ့နိုင္ငံေတြက ေလထုစုိထုိင္းစနည္းလို႕ ၊ရာသီဥတုေအးလို႕၊ အသားေျခာက္ေသြ႔လုိ႕ သံုးတယ္ ထားပါေတာ့။ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြက ဘာျဖစိလို႕ သံုး ၾကတာလဲ။ ပတ္ဝန္းက်င္မွာ ျမန္မာလူမ်ိဳး ဘယ္နွစ္ေယာက္ အသားအေရေျခာက္တာျမင္ဖူးပါသလဲ။


ေနရတာက အပူပိုင္းေဒသ၊ အတိအက်ေျပာရင္ ေျမာက္လတၱီတြဒ္ ၂၁ ဒီဂရီနဲ႕ အေ႐ွ႔ေလာင္ဂ်ီတြဒ္ ၉၅ ဒီဂရီ ႀကားေလာက္မွာ တည္ရွိတယ္။ ဖုန္ထူလိုက္တာလည္း လြန္ပါေလေရာ၊ ဒီႀကားထဲ အသားအေရရဲ႕ ၇၀ ရာခုိင္နႈန္းက အဆီျပန္ေနေသးတယ္။ သည္လိုလူမ်ိဳးေတြက အစုိဓာတ္ထိန္ေဆး  တကယိေကာ လိုပါဦးမလား။ မ်ကိနွာအဆီျပန္ကတည္းက အဆီလႊာနဲ႕ ထိန္းျပီးသားမုိ႕ အသားအေရေျခာက္ဖုိ႕ သိပ္မျဖစ္နိုင္ပါ။ ျဖစ္ခ်င္းျဖစ္႐င္ ဝက္ျခံသာျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။ 

အစုိဓာတ္ထိန္းေဆးဆုိတာ အဆီထည့္ထားတဲ့ လိမ္းေဆးတမ်ိဳးျဖစ္တယ္။ သံုးတဲ့အဆီအမ်ားစုက တိရိစာၧန္ကရတဲ့ myristic acid, stearic acid, သုိးအဆီဂလင္းကရတဲ့ lanolin, ပ်ားဖေယာင္းျဖစ္တဲ့ beewax, shea butter ေထာပတ္နဲ႕ အပင္ဆီ(almond oil) စတာေတြပါတယ္။ ဒီအဆီေတြက ဝက္ျခံကုိ ပုိျဖစ္ေစတယ္။ skin care တစ္ခုသံူးရင္ အထဲမွာပါတဲ႕ ပစၥည္းေတြ အရင္ၾကည့္ရတယ္။ နားမလည္ဘဲ သံုးေနရင္ ဝက္ျခံေပါက္တတ္တယ္။ 

ေနာက္တခ်က္က အစားအေသာက္ပါ။ စားေသာက္ေနထုိင္ပံုမမွန္ရင္လည္း ဝက္ျခံထြက္တတ္ပါတယ္။ ျမန္မာလူမ်ိဳးအမ်ားစု့ အငန္ၾကိဳက္တယ္။ ငါးပိ၊ငါးေျခာက္၊ငံျပာရည္ေတြ အစားမ်ားတယ္။ အငန္ဓာတ္ ခႏၶာကိုယ္ ေရာင္ရမ္းျခင္းကို အားေပးတယ္။ ဝက္ျခံထြက္လာတယ္။ ျပဳျပင္ထားတဲ့အစားအစာ နဲ႕ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေတြဟာinsulin ပမာဏကို ရုတ္တရက္ ျမွင့္တက္ေစတာေၾကာငိ့ ဝက္ျခံထြက္တတ္တယ္။ 

အခ်ိဳဓာတ္ကဲတဲ့ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္နဲ႕ အခ်ိဳရည္ေတြကလည္း  ဝက္ျခံထြက္ျခင္းကို အားေပးတယ္။  ေသြးတြင္း ဂလူးကုိ့စ္ပမာဏ ရုတ္တ႐က္တက္႐င္ အင္ဆူလင္ရုတ္တရက္မ်ားျပီး အဆီဂလင္းက ပိုအလုပ္လုပ္ရတယ္။ ရလာဒ္ကေတာ့ ဝက္ျခံထြက္လာမယ္။ေခ်ာကလက္ေတြကလည္း ဝက္ျခံကို ထြက္ေစတယ္။ ေလ့လာမႈတခုမွာ ေခ်ာကလက္စားျပီး  ရက္ေျမာက္ေန႔မွာ ဝက္ျခံျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ၁၄၀ထိ တုိးပြားလာျပီး  ရက္ေျမာက္ေန႕မွာ ၁၆၀ % ထိ ျမင့္တက္လာတာေတြ႕ရတယ္။ ဒါတင္မက ႀကက္ဥ၊ ခႏၶာကိုယ္ႀကီးထြားေစတဲ့ ပရုိတင္းမႈန္႔ေတြကလည္း ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဆီေႀကာ္စာေတြနဲ႕ အာလူးေခ်ာင္းေ့ၾကာ္ေတြက အဆီထုတ္လုပ္မႈမ်ားေစလို႔ ဝက္ျခံထြက္တတ္တယ္။

အေနာက္ႏိုင္ငံေတြရဲ႕ စားေသာက္ေနထိုင္မႈပံုစံအရ omega 6: omega 3 အခ်ဳိးအဆက 10 :1 ျဖစ္ေနပါတယ္။ အေရွ႕တိုင္းမွာေတာ့ 3:1 အခ်ဳိးအဆရွိတယ္။ omega 6 မ်ားတဲ့အစားအေသာက္ေတြဟာ pro-inflammatory mediator ကိုျမင့္တက္လာၿပီး ေရာင္ရမ္းဝက္ျခံကို ျဖစ္ေပၚေစတယ္။ဒါ့ျပင္ ႏြားႏို႔ေသာက္သံုးမႈနဲ႔ ဝက္ျခံကလည္း ဆက္စပ္ေနပါတယ္။ ႏြားနုိ႕ေသာကိျခင္းဟာ IGF-1 ပမာဏကုိ 10-20% ႏႈန္း ျမွင့္တက္ေစတယ္။ နို႕ထြက္ပစၥည္းမွာပါတဲ့betacellulin ဓာတ္က ဆဲလ္ကြဲြပြားျခင္းနဲ႕ မ်က္နွာအဆီျပန္ျခင္းကို ျဖစ္ေစျပီး ဝက္ျခံထြက္ေစတယ္။

ေခတ္သစ္ေဆးပညာ႐ဲ့ ဖခင္ႀကီးျဖစ္တဲ့ hippocrates ကေတာ့ "အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္း အစာ"လို႕ ေျ့ဟခဲ့ဖူးပါတယ္။ အစားအေသာက္သာ မွန္ကန္မွ်တေအာင္စားရင္ ေဆးေသာက္သလို ထိေရာက္ေကာင္းမြန္တယ္လို႔ ဆုိလုိခ်င္တာပါ။ တကယ္လည္း ဝက္ျခံထြက္သူေတြမွာလည္း အစားအေသာက္ကို မွန္ကန္မွ်တေအာင္ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ဝက္ျခံမေပါက္ေအာင္ ကာကြယ္နိုင္ပါလိမ့္မယ္။

ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ ဝက္ျခံကာကြယ္ကုသဖုိ႔အတြက္ vitamin A 10000IU ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုးဖုိ႕လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ vitamin C , vitamin E, zinc, selenium နဲ႕ carotenoids စတဲ့ အားျဖည့္ေဆးေတြကလည္း ဝက္ျခံထြက္ျခင္းကို ေလွ်ာ့နည္းေစနိုင္တယ္။ ေန႔စဥ္ သြပ္ဓာတ္ 30mg ေသာက္ျခင္းဟာ ဝက္ျခံျဖစ္ပြားမႈကုိ (၅၀)ရာခုိင္နႈန္းနိးပါးထိ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႕ ဆုိတယ္။

ဝက္ျခံတြင္ ေရွာင္ရမယ့္ အစားအစာမ်ား

• ႏြားနုိ႕
• ၾကက္ဥ
• ပင္လယ္စာ
• ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္
• အရက္၊ ဘီယာ
• အခ်ိဳရည္၊ အေအး  ေခ်ာကလက္
• ေပါင္မုန္႕၊ ဒုိးနတ္၊ ေရခဲမုန္႕
• ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္
• ဝက္သား၊ အမဲသား၊ ဆိတ္သား
• ဆီေႀကာ္စာမ်ား၊ျပန္ေႀကာ္ဆီမ်ား
• အာလူးေခ်ာင္းေႀကာ္
• ေခ်ာက္ကလက္၊ ကြတ္ကီး၊ ကိတ္မုန္႕
• ငါးပိ၊ငါးေျခာက္၊ ငံျပာရည္၊ ငါးဆားနယ္
• အပူအစပ္  ငရုတ္သီးေထာင္း
• မာလာဟင္း၊ ေျမအုိးမာလာ၊ ေဟာ့ေပါ့

ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
၂၃.၆.၁၈

No comments:

Post a Comment