လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ အယူအဆမွားေနတာေလးေတြ ရိ္ွတတ္ၾကပါတယ္။ ဥပမာ မနက္ေစာေစာအိပ္ရာထတာနဲ႕ စိတ္အာရံုလန္းဆန္းေအာင္ ေကာ္ဖီပူပူ၊လက္ဖက္ရည္ ပူပူေလးေတြ ေသာက္ခ်င္ၾကတာမ်ိဳးေပါ့။ က်န္းမာေရးနဲ႕သင့္ေတာ္တဲ့ ေရက်ေတာ့ ဘယ္သူမွသိပ္မေသာက္ခ်င္ၾကဘူး။ ေသာက္ရင္လည္းရုိးရုိးေရ မဟုတ္ပဲ ေရခဲေရမွ ေသာက္ခ်င္သူေတြကလည္း အမ်ားသားလား။ ေအးမွ ေသာက္ခ်င္တာ လူ႕သဘာဝပါ။ ငယ္စဥ္ကာလ ကေလးဘဝကတည္းက ေရေအးတိုက္ခဲ့ၾကတဲ့ လူၾကီးေတြရဲ႕ အျပစ္လည္းပါလိမ့္မယ္။ အသက္ၾကီးလာျပန္ေတာ့လည္း ေရဆိုေအးမွ ေသာက္တဲ့အက်င့္ရလာပါတယ္။
ဒီလိုဆိုရင္ ေရေအးေသာက္တာ မေကာင္းဘူးလား။ က်န္းမာေရးဆိုးက်ိဳးရွိလို႕လား။ေရပူနဲ႕ ေရေအး ဘာကြာျခားလဲေမးစရာ ရွိပါတယ္။ အေပၚယံၾကည့္ရင္ေတာ့ ေရတိုင္းနီးပါးအတူတူပါပဲ။ ေရရဲ႕ အဓိကအာနိသင္က ဆဲလ္ေတြရဲ႕ သယ္ယူပို႕ေဆာင္မႈ၊လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ ေကာင္းမြန္ေစဖို႕သာျဖစ္တယ္။ ေရမွာ စြမ္းအင္၊အာဟာရဓာတ္ မည္မည္ရရ မပါဝင္ေပမယ့္ သတၱဳဓာတ္ေတြေတာ့ ပါဝင္တတ္ၾကတယ္။ ေရအရင္းအျမစ္ေပၚလိုက္ျပီး သတၱဳဓာတ္(သံဓာတ္၊ကယ္လ္စီယမ္နဲ႕ မဂၢနီစီယမ္) ပါဝင္မႈေျပာင္းလဲနိုင္ပါတယ္။ ဒါလည္း အဓိကေတာ့ သိပ္မက်ပါ။ ေရရဲ႕အပူဓာတ္၊အေအးဓာတ္သဘာဝေပၚ အေျခခံျပီး က်န္းမာေရးအက်ိဳးရလာဒ္ေတြ ေျပာင္းလဲသြားတယ္။
ေရကိုအပူေပးတဲ့အခါ အထဲမွာပါတဲ့ ေရာဂါပိုးမႊားေတြ ကင္းစင္သြားတယ္။ ေရေႏြးရဲ႕ အာနိသင္ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အပူခ်ိန္ ျမွင့္တက္လာေစတယ္။ေသြးလည္ပတ္မႈအားေကာင္းျပီး ေခၽြးထြက္မ်ားလာတယ္။ အဆိပ္အေတာက္၊ပိုးမႊားေတြက အေရျပားကေန ေခၽြးနဲ႕အတူအျပင္ထြက္သြားတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဆဲလ္ေတြရဲ႕ ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈ ျမန္ဆန္ေစျပီးအဆီပိုေတြ ေလာင္ကၽြမ္းေစတယ္။ ၾကြက္သားေတြကို ေျပေလွ်ာ့ေစျပီး အာရုံေၾကာေတြကို ႏိႈးဆြေပးတယ္။
အသက္ရႈ လမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ကူးစက္ေရာဂါေတြမွာ ေရေႏြးက ပိုအသံုးဝင္တယ္။ အေအးမိ၊နွာေစး၊လည္ေခ်ာင္းနာ၊ေခ်ာင္းဆိုး၊အသံဝင္ျခင္းအတြက္ ေရေႏြးရဲ႕ အာနိသင္က ထိေရာက္တယ္။ သလိပ္ေပ်ာ္ေစျပီး ခၽြဲထြက္ေစတယ္။ နွာေခါင္းပိတ္ျခင္းကို သက္သာေစတယ္။ အသက္ရႈလမ္းေၾကာင္းကို ရွင္းလင္းေစတယ္။ အဖ်ားေရာဂါေတြမွာေရေႏြးက ေရေအးထက္ ပိုေကာင္းတယ္။ ဗမာေဆးေတြေသာက္တ့ဲအခါ ေရေႏြးနဲ႕ေသာက္ခိုင္းတာ ဒီအာနိသင္ကိုရရွိေစဖို႕ျဖစ္တယ္။ သို႕ေသာ္ အဂၤလိပ္ေဆးေတြမွာေတာ့ ေရေႏြးနဲ႕မေသာက္ပဲ ရုိးရုိးေရေအးနဲ႕သာ ေသာက္ေပးသင့္တယ္။ အပူက ေဆးရဲ႕အာနိသင္ကို ေျပာင္းလဲေစတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဆရာဝန္ညႊန္ၾကားခ်က္မရွိဘဲ ေကာ္ဖီ၊လက္ဖက္ရည္၊အခ်ိဳရည္စတာေတြနဲ႕ တြဲေသာက္တာမ်ိဳးကုိ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္တယ္။
အသက္ရွည္သူေတြကို ေလ့လာၾကည့္တဲ့အခါမွာလည္း အမ်ားစုဟာ ေရေအးမေသာက္ဘဲ ေရေႏြးကိုသာ စြဲစြဲျမဲျမဲေသာက္ၾကတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ သီအိုရီအရ အစာစားျပီး ေရေအးေသာက္တဲ့အခါ အစားအေသာက္နဲ႕ ပါလာတဲ့ အဆီေလးေတြကို ခဲသြားေစတယ္။ အဲဒီအဆီခဲေလးေတြဟာ အူူနံရံမွာ တြယ္ကပ္တဲ့အခါ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာကို ျဖစ္ေပၚေစတယ္။ မနက္ေစာေစာ အိပ္ရာထမွာ ေရေႏြးေသာက္ေပးျခင္းကို အထက္ပါဆိုးက်ိဳးေတြကို ကာကြယ္နိုင္တယ္လို႕ဆိုတယ္။
ေလ့လာမႈေတြအရ မနက္အိပ္ရာထမွာ ရုိးရုိုးေရေႏြး(လက္ဖက္ေျခာက္မပါ) ေသာက္ျခင္းက က်န္းမာေရးအတြက္အထူးေကာင္းမြန္တာ ေတြ႕ရတယ္။အစာအိမ္ကို စတင္ႏိႈးဆြေပးျပီး အူလမ္းေၾကာင္းကုိ အသက္ဝင္ေစတယ္။တေန႕တာအစာေျခဖုိ႕အတြက္ အေျခခံေကာင္းတခုျဖစ္တယ္လို႕ ယူဆၾကတယ္။အူလႈပ္ရွားမႈကို ျဖစ္ေစျပီး အစာေခ်စနစ္ကို အားေပးလို႕ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ျပီး ျဖစ္တယ္။ တခ်ိဳ့ကလည္း အာနိသင္ပိုေကာင္းေအာင္ ပိုလီဖီေနာ(polyphenol)ၾကြယ္ဝတဲ့ ေရွာက္သီးကို မနက္ေစာေစာ အိပ္ရာထမွာ ေရေႏြးထဲစိမ္ျပီး ေသာက္ၾကတယ္။ ေရွာက္သီးရဲ႕ အာနိသင္ေၾကာင့္ အနံ႔၊အရသာေကာင္းမြန္တဲ့ ေရေႏြးကို ျဖစ္ေပၚေစတယ္။ ပိုေကာင္းတာက ေရွာက္သီးမွာပါဝင္တဲ့ ပက္တင္(pectin)အမွ်င္ဓာတ္က ဝမ္းမွန္ေစတယ္။ အူလမ္းေၾကာင္းမွာရွိတဲ့ အစာေဟာင္းေတြကို စြန္႕ထုတ္ေပးတယ္။ အဆီပိုေတြကိုလည္း က်ဆင္းေစတယ္။
တခ်ိဳ႕ကလည္း ေရွာက္သီးေနရာမွာ သံပုရာသီးကုိ သံုးတယ္။ အလ်ဥ္းသင့္လို႕ ေဖာ္ျပရရင္ သံပုရာသီးနဲ႕ ေရွာက္သီးမွာ ကြာျခားခ်က္ေလးေတြ ရွိတယ္။ ပံုစံကို ၾကည့္ရင္ ေယဘုယ်ခြဲနိုင္တယ္။ သံပုရာက အလံုးေသးျပီး ဝုိင္းတယ္။ အေရာင္က အစိမ္းေရာင္ ရွိတယ္။ ေရွာက္သီးကေတာ့ ဘဲဥပံုျဖစ္ျပီး အဝါေရာင္ ျဖစ္တယ္။ ဒီထဲမွာ သံပုရာသီးက ပိုခ်ဥ္ျပီး အက္ဆစ္ဓာတ္ကဲတယ္။ ေရွာက္သီးကေတာ့ နည္းနည္းပိုခါးတယ္။ ဒါေပမယ့္ ရင့္မွည့္လာရင္ ပိုဝါျပီးခ်ိဳလာတယ္။ ေရထဲကို စိမ္ၾကည့္ရင္ သိပ္သည္းဆပိုမ်ားတဲ့ သံပုရာသီးက ေအာက္ကို နွစ္ျမႈပ္သြားမယ္။သိပ္သည္းဆသိပ္မမ်ားတဲ့ ေရွာက္သီးကေတာ့ ေရေပၚမွာ ေပၚေလာေပၚေနတာ ေတြ႕ရတယ္။ ဒါက သံပုရာသီးလား၊ေရွာက္သီးလား အလြယ္ကူဆံုး ခြဲျခားတဲ့နည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေရေႏြးေသာက္တဲ့အခါ ေရွာက္သီး(သို႕)သံပုရာသီး တညလံုးစိမ္ထားျပီးသား ေရေႏြးထက္ ေလာေလာလတ္လတ္စိမ္ထားတဲ့ ေရေႏြးခပ္ပူပူကို ပိုေသာက္သင့္တယ္။ ေသာက္တဲ့အခါ အေငြ႕တေထာင္းေထာင္းထေနတဲ့ ေရေႏြးထက္ အသင့္အတင့္ပူတဲ့ ေရေႏြးမ်ိဳးက ပါးစပ္၊အစာမ်ိဳျပြန္နဲ႕ အစာအိမ္လမ္းေၾကာင္း ထိခိုက္မႈကို ကာကြယ္ရာေရာက္တယ္။
ေရေသာက္တဲ့အခါ တထိုင္တည္းနဲ႕ အမ်ားၾကီးကုန္ေအာင္ ေသာက္တာမ်ိဳးလည္း မလုပ္အပ္ဘူး။ ပ်ိဳ႕ခ်င္၊အန္ခ်င္၊ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျဖစ္ေစတယ္။ အစာခံျပီး ဆီးသြားမ်ားေစတယ္။ ပိန္ခ်င္သူေတြက်ေတာ့ ဒီအခ်က္ကိုသုံးတယ္။တခ်ိဳ႕က မစားခင္နာရီဝက္ ေရၾကိဳေသာက္ျပီး ဗိုက္တင္းေစတယ္။ လူနာေတြထဲမွာ မနက္စာလံုးဝမစားပဲ ေရေႏြးတခြက္ေသာက္ျပီး ငွက္ေပ်ာသီးတလံုးနဲ႕ သိဒၶိျပီးသူ တကယ္ရွိပါတယ္။ အံ့ၾသစရာအခ်က္က ၂-၃လေလာက္ၾကာတဲ့အခါ တကယ္အဆီက်လာတယ္။ ေသာက္စမွာ မလြယ္ကူေပမယ့္ မၾကာခင္အဆင္ေျပလာပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ပိန္ခ်င္သူ၊က်န္းမာခ်င္သူ မည္သူမဆို မနက္အိပ္ရာထ ေရေႏြးတခြက္နဲ႕စတဲ့အက်င့္ လုပ္ေဆာင္ၾကည့္ဖို႕ တိုက္တြန္းႏိႈးေဆာ္ခ်င္ပါတယ္။
ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
ရတနာပံုသတင္းစာ(၁၁.၈.၁၄)
No comments:
Post a Comment