Monday, November 11, 2013

သၾကားအစားထိုးပစၥည္းေတြၾကား ဘာကြာျခားလဲ

သၾကားတစ္ဇြန္းမွာ အခ်ိဳဓာတ္အျပင္ အင္နာဂ်ီကို ျဖစ္ေစတဲ့ ကယ္လိုရီဓာတ္လည္း ပါဝင္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီပါဝင္တာေၾကာင့္ အဆီပိုေတြစုျပီး ဝိတ္တက္နိုိင္တယ္။ ဆီးခ်ိဳသမားေတြနဲ႕ မသင့္ေတာ္ဘူး။ သြားေတြ ပ်က္ဆီးနိုင္တယ္။ ေနာက္ပိုင္း က်န္းမာေရးျပႆနာေတြ မ်ားလာတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ၁၉၆၀ေနာက္ပိုင္းကစျပီး သၾကားအစားထိုးဆိုတာေတြ ေခတ္စားလာတယ္။ သၾကားအစားထိုးဆိုတာ သၾကားလို အခ်ိဳဓာတ္ပါဝင္ေပမယ့္ ကယ္လိုရီနည္းတာေၾကာင့္ low calorie sweetenerလို႕လည္း ေခၚၾကတယ္။ artificial sweetenerလို႕လည္း တမ်ိဳးေခၚနိုင္တယ္။

Saccharin
သၾကားအစားထိုးပစၥည္းေတြထဲမွာ အေစာဆံုးသံုးစြဲတဲ့ ပစၥည္းတမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ၁၈၇၈ ခုနွစ္ကတည္းက စတင္ေတြ႕ရွိခဲ့တယ္။ ပထမကမာၻစစ္ေလာက္ကတည္းက စတင္သံုးစြဲခဲ့ၾကတယ္။ အင္နာဂ်ီကို ျဖစ္ေစတဲ့ ကယ္လိုရီဓာတ္ေတြ မပါသေလာက္နည္းပါးတယ္။ ပါးစပ္ေပၚတင္ၾကည့္ရင္ ခ်ိဳတဲ့အရသာရွိေပမယ့္ ပမာဏမ်ားရင္ ခါးတဲ့အရသာမ်ိဳး က်န္ခဲ့တယ္။ သၾကားထက္ အဆ၃၀၀ေလာက္ ပိုခ်ိဳတယ္။ ေရရွည္သံုးစြဲရင္ စိတ္ခ်ရလားဆိုတာကို ၁၉၇၇ေနာက္ပိုင္းကတည္းက ေမးခြန္းထုတ္ခဲ့ၾကတယ္။ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ဓာတ္ခြဲခန္းေတြမွာ ၾကြက္ေတြကို စမ္းသပ္ၾကည့္တဲ့အခါ  ဆီးအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္နိုင္တာေတြ႕ရွိခဲ့လို႕ ျဖစ္ပါတယ္။ လူေတြမွာေတာ့ ကင္ဆာျဖစ္နိုင္တယ္လို႕ သက္ေသမျပနိုင္ေသးဘူး။ အေမရိကား FDAကေတာ့ လက္ရွိခ်ိန္ထိ စိတ္ခ်ရတယ္လို႕ အသိအမွန္ျပဳထားဆဲ ျဖစ္ပါတယ္။ 

Aspartame
သဘာဝမဟုတ္တဲ့ artificial sweetenerတမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ေစ်းကြက္မွာ ရွိတဲ့ Equalတို႕၊sucrolတို႕ဆိုတာ aspartameပါဝင္တဲ့ သၾကားအစားထိုးေတြ ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ပံုမွန္သၾကားထက္ အဆ၁၈၀ ပိုျပီးခ်ိဳတယ္။ သၾကားအစားထိုးဆိုတဲ့အတိုင္း ခ်ိဳတဲ့အရသာရွိေပမယ့္ ကယ္လိုရီနည္းပါးတယ္။ ပံုမွန္သၾကားထက္ ကယ္လိုရီ (၈)ဆ ေလာက္ ပိုနည္းတယ္။ဒါ့ေၾကာင့္ ဝိတ္ခ်ခ်င္သူေတြ၊ဆီးခ်ိဳသမားေတြနဲ႕ သင့္ေတာ္တယ္။ ေကာ္ဖီ၊လက္ဖက္ရည္၊အခ်ိဳရည္ေတြထဲမွာ ထည့္သြင္းၾကတယ္။ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးအေနနဲ႕ ေခါင္းမူတာ၊ေခါင္းကိုက္တာ၊စိတ္အာရံုမတည္ျငိမ္တာ ျဖစ္နိုင္တယ္။ ၁၉၆၅ခုနွစ္ေလာက္မွာ စတင္ေပၚေပါက္လာခဲ့ျပီး ၁၉၈၁ေနာက္ပိုင္းမွ စားေသာက္ကုန္ေတြထဲမွာ ထည့္သြင္းအသံုးျပဳခြင့္ေပးခဲ့တယ္။ တိရိစာၦန္ေတြကို ဓာတ္ခြဲခန္း ေလ့လာမႈေတြအရ ပါဝင္တဲ့ aspartic acidနဲ႕ phenylalanine ဓာတ္နွစ္မ်ိဳးက ေရရွည္မွာ အာရံုေၾကာဆဲလ္ေတြကို ထိခိုက္ေစတယ္။ၾကာလာတဲ့အခါ ဦးေနွာက္အက်ိတ္၊lymphomaလို ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္နိုင္တာေတြ႕ရွိခဲ့တယ္။ လူေတြမွာ ဒီလိုေျပာင္းလဲမႈ ျဖစ္လာတာ မေတြ႕ရေသးတာေၾကာင့္ အေမရိကားFDAက တားျမစ္ထားျခင္းမရွိေသးဘူး။ သို႕ေသာ္ ေရရွည္ေလ့လာမႈမ်ိဳး ဆက္လက္လုပ္ေဆာင္ဖို႕ေတာ့ လိုအပ္ေနဆဲပါ။ 

Sucralose
၁၉၇၆ခုနွစ္မွ စေတြ႕ခဲ့တာေၾကာင့္ သၾကားအစားထိုးထဲမွာ ေနာက္က်တယ္ေျပာနိုင္ပါတယ္။ ေနာက္မွေပါက္တဲ့ ေရႊၾကာပင္လို႕ တင္စားရမလားပဲ။ "zero calorie"ကယ္လိုရီမရွိသေလာက္နည္းပါးသလို သၾကားလိုပဲ အရသာခ်ိဳတယ္။ ပံုမွန္သၾကားထက္ အဆ၆၀၀ပိုခ်ိဳတာ ေတြ႕ရတယ္။ အပူေပးရင္လည္း အခ်ိဳဓာတ္ပ်က္ျပယ္ျခင္း မရွိဘူး။ ဒီအာနိသင္ေၾကာင့္ မုန္႕ဖုတ္ရာမွာ မပါမျဖစ္ပစၥည္းတခုျဖစ္လာတယ္။ ပိုေကာင္းတဲ့အခ်က္က တျခားအစားထိုးေတြလို ေရရွည္သံုးတဲ့အခါ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး ၾကီးၾကီးမားမား မေတြ႕ရေသးဘူး။ ဒါ့ေၾကာင့္ စိတ္အခ်ရဆံုး သၾကားအစားထိုးအျဖစ္ သတ္မွတ္ၾကတယ္။ ၁၉၇၆ခုနွစ္ကတည္းက ေတြ႕ရွိခဲ့ေပမယ့္ အေမရိကားFDAက ၁၉၉၈ ခုနွစ္ေလာက္မွာမွ အသိအမွတ္ျပဳခဲ့တယ္။ အေနာက္နိုင္ငံေတြမွာ ၂၀၀၄ခုနွစ္မွ တရားဝင္သံုးစြဲဖို႕ ခြင့္ျပဳခဲ့တယ္။ ေနာက္ပိုင္းမွာ တျခားအစားထိုးေတြထက္ sucraloseကို ပိုမိုသံုးစြဲလာၾကတယ္။

သၾကားအစားထိုးေတြကို ထုပ္ပိုးတဲ့အေရာင္ၾကည့္ျပီး ခြဲျခားနိုင္တယ္။ sucraloseကို အဝါေရာင္ပံုစံထုပ္ပိုးျပီး saccharin ကိုေတာ့ ပန္းေရာင္၊aspartameပါဝင္ရင္ အျပာေရာင္ပံုစံ ထုပ္ပိုးထားတယ္။ အဝလြန္သူ၊ဆီးခ်ိဳသမားေတြ အတြက္ ကယ္လိုရီနည္းတဲ့ သၾကားအစားထိုးေတြက အသံုးဝင္ပါတယ္။ သၾကားအစားထိုးေတြဟာ သမားရိုးက်သၾကားေတြထက္ အမွန္တကယ္ ဆိုးက်ိဳးပိုနည္းသလားဆိုတာ ဆက္လက္ေစာင့္ၾကည့္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
ရတနာပံုသတင္းစာ(၁၁.၁၁.၁၃)

No comments:

Post a Comment