အေမရိကားမွာ အမ်ဳိးသား ၁ ရာခိုင္နႈန္း နဲ႔ အမ်ဳိးသမီး ၂.၅ ရာခိုင္နႈန္းဟာ ပံုမွန္ထက္ ဝိတ္နည္းေနသတဲ့။ တကမာၻလံုးမွာ ပိန္သူဦးေရဟာ အမ်ဳိးသမီးေတြမွာ သံုးဆေလာက္ ပိုမ်ားေလ့ရွိၾကတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ဝခ်င္သူအမ်ားစုဟာမိန္းကေလးေတြ ျဖစ္ၾကတယ္။ ေခတ္စကားနဲ႔ဆိုရင္ သူတု႔ိဟာ သူမ်ားေတြလို ကိတ္ခ်င္တဲ့ စိတ္အခံရွိေနၾကတယ္။
ပိန္တယ္ဆိုတဲ့ေခါင္းစဥ္ေအာက္မွာ ႏွစ္မ်ဳိးရွိတယ္။ မ်ဳိး႐ိုးေၾကာင့္ ပိန္တာနဲ႔ အာဟာရမျပည့္ဝလို႔ပိန္တာ။ မ်ဳ္း႐ိုးေၾကာင့္ျဖစ္ရင္ ျပဳျပင္ရခက္တယ္။ ေဟာ္မုန္းဆိုတာလည္း မ်ဳိး႐ိုးထဲမွာသာ ထည့္ရတယ္။ အာဟာရမျပည့္ဝတာက်ေတာ့ ျပင္ဖို႔ ပိုလြယ္တယ္။ ေရာဂါတမ်ဳိးမ်ဳိး သို႔မဟုတ္ သန္ေကာင္ထတာမ်ဳ္းက အာဟာရမျပည့္ဝတဲ့ထဲထည့္ရတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ မ်ဳိး႐ိုးေၾကာင့္လား၊ အစားအေသာက္ေၾကာင့္လား ကိုယ့္ဘာသာ အရင္ သံုးသပ္ၾကည့္ပါ။
ပိန္တာေကာင္းလားေမးရင္ မေကာင္းဘူးေျဖရမယ္။ ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ပံုမွန္ထက္ ပိန္တဲ့သူ၊ ေပါငိခ်ိန္မျပည့္သူဟာ ေစာေစာစီးစီး ေသဆံုးဖို႔ အခြင့္အလန္းပိုမ်ားလို႔ျဖစ္တယ္။ ဝိတ္မျပည့္တဲ့ အမ်ဳိူသားေတြဟာ အရြယ္မတိုင္ခင္ ေသဆံုးႏိုင္ေခ် (၁၄၀) ရာခိုင္နႈန္းရွိၿပီး အမ်ဳိးသမီးေတြက ၁၀၀ ရာခိုင္နႈန္းရွိတယ္။ အံံၾသစရာတခုက အဝလြန္သူေတြေတာင္ အရြယ္မတိုငိခင္ ေသဆံုးႏိုင္ေခ် (၅၀)ရာခိုင္နႈန္းသာရွိတယ္ဆိုတဲ့အခ်က္ပါ။ ေျပာခ်င္တာက ဝိတ္နည္းလြန္းတာဟာ ခပ္ေစာေစာေသႏိုင္ေခ်မ်ားတဲ့သေဘာ သက္ေရာက္ေနတယ္။ ဒါဟာ အာဟာရမျပည့္ဝမႈနဲ႔ ပ႐ိုတင္း(အသားဓာတ္)နည္းပါးမႈတို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္။
ပ႐ိုတင္းက ေရာဂါပိုးကို ခုခံႏိုင္တဲ့ အင္တီေဘာ္ဒီနဲ႔ တျခားအေရးႀကီး လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြရဲ႕ အေျခခံျဖစ္လို႔ပါ။အ႐ိုးပြ၊ အ႐ိုးကၽြတ္ဆတ္တာ၊ ႂကြက္သားခန္းေျခာက္တာ အကုန္လံုး ပံုမွန္ေအာက္ အာဟာရနည္းသူမွာ ပိုျဖစိတယ္။ ေယဘုယ် BMI 18 ထက္နည္းသူကို ဝိတ္နည္းသူလို႔ သတ္မွတ္ထားတယ္။
ဘာ့ေၾကာင့္ ပိန္႐သလဲ
• အစားအေသာက္နည္းျခင္း
• အာဟာရမျပည့္ဝျခင္း
• သိုင္းရြိဳက္ေဟာ္မုန္းမ်ားျခင္း
• သန္ေကာင္ထိုးတာ
• ဆီးခ်ဳိေရာဂါ
• ကင္ဆာေရာဂါ
• ခုခံအားက်ဆင္းေရာဂါ၊ တီဘီေရာဂါ
• celiac disease (gluten ဓာတ္ လက္မခံတာ)
အဆိုပါအခ်က္ေတြက ဝိတ္က်ေစ၊ပိန္ေစတဲ့အေၾကာင္းရာေတြျဖစ္တယ္။ ဒီေရာဂါေတြရွိရင္ ဆရာဝန္နဲ႔ျပဖို႔ လိုပါတယ္။
ဝိတ္တက္ေအာင္ ဘယ္လိုလုပ္မလဲ
ေန႔စဥ္လိုအပ္တာထက္ ကယ္လိုရီပိုျဖည့္ႏိုင္ရင္ ဝိတ္တက္မယ္။ ဒါက အေျခခံအက်ဆံုးသီအိုရီပါ။ ဒီသီအိုရီအတိုင္းသာဆို စားဖို႔ကလြဲၿပီး ဘာရွိမွာလဲ။ အိပ္ၿပီးစား၊ စားၿပီးအိပ္က ဝိတ္တက္လိုသူတိုင္းရဲ႕ universal truth သီအိုရီျဖစ္တယ္။သီအိုရီအရဝိတ္တက္ဖို႔ ပံုမွန္ထက္ ကယ္လိုရီ (၅၀၀)ပိုစားဖို႔ လိုပါတယ္။ ခပ္ျမန္ျမန္ဝိတ္တက္ခ်င္ရင္ ကယ္လိုရီ(၁၀၀၀)ထိ ပိုစားေပးရမယ္။
ဝိတ္တက္ဖို႔ အဓိကအားျဖည့္ရမွာက ပ႐ိုတင္းပဲ။ ပ႐ိုတင္းကို ဝိတ္ေပါင္ခ်ိန္နဲ႔ ခ်ိန္ၿပီး စားရမယ္။ မိမိမွာရွိတဲ့ကိ္ုယ္အေလးခ်ိန္ ေပါင္အတိုင္း ပ႐ိုတင္းပမာဏစားရမွာျဖစ္ပါတယ္။ အေလးခ်ိန္(၁) ေပါင္ရွိတိုင္း ပ႐ိုတင္း(၁)ဂရမ္ စားရမွာျဖစ္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ ေပါင္ ၁၀၀ ရွိသူဟာ ပ႐ိုတင္း (၁၀၀)ဂရမ္ စားရမယ္။ ဒါဟာ အနည္းဆံုးစားသင့္တဲ့ပမာဏသာျဖစ္တယ္။ ဝိတ္တက္ခ်င္ရင္ အဲထက္ ပိုစားရမယ္။
လက္တဖဝါးစာ အသားတံုးတခု(3oz)မွာ ပ႐ိုတင္း 21 grams ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ေပါင္ (၁၀၀)ရွိသူတေယာက္ဟာလက္တဝါးစာအတိုင္းအတာရွိတဲ့ အသားတံုး (၅)တံုး ေန႔စဥ္စားရမယ္။ ဒါဟာ အနည္ဆံုးစားရမယ့္ ပမာဏသာျဖစ္တယ္။ အသားတံုးတတံုးမွာ (၈၄) ကယ္လိုရီ ပါတယ္။ အထက္မွာ ဝိတ္တက္ခ်င္ရင္ ကယ္လိုရီ (၅၀၀)ပိုစားရမယ္လို႔ ဆိုခဲ့ပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ဝိတ္တက္ခ်င္သူတေယာက္ဟာ ေနာက္ထပ္ အသားတံုး (၆)တံုး ထပ္စားရမယ္။ ဆိုလိုခ်င္တာက စုစုေပါင္း အသားတံုး (၁၁)တံုး စားရမယ္လို႔ ဆိုလိုတာပါ။ သို႔ေသာ္ ကယ္လိုရီဆိုတာ အသားတခုတည္းက မဟုတ္ပဲ ကစီဓာတ္၊ အဆီဓာတ္ကလည္း ရႏိုင္တယ္။ အမ်ားႀကီးစားရင္ ေက်ာက္ကပ္လည္း ထိႏိုင္ျပန္တယ္။ဒါ့ေၾကာင့္ အခ်ဳိးခ်ၾကည့္ရင္ ဝိတ္တက္ဖို႔ ေန႔စဥ္ အသားတံုး (၈)တံုးေလာက္ စားရံုနဲ႔ လံုေလာက္တယ္။ ဒါဆို ကယ္လိုရီ (၂၅၀)ေလာက္ ဝင္သြားၿပီ။ က်န္တဲ့ ကယ္လိုရီ (၂၅၀)ကို ကစီဓာတ္နဲ႔ အဆီဓာတ္ကေန မွ်စားပါ။
အေနာက္ႏိုင္ငံက လူေတြ ဝိတ္မ်ားၾကတာ ပ႐ိုတင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာလူမ်ဳိးတို႔အတြက္ ထမင္းနဲ႔ ၾကက္ဥလို စားစရာေတြ ရွိေနတယ္။ ထမင္းတပန္းကန္မွာ ကယ္လိူရီ (၂၀၀)ပါေနတယ္။ဒါ့ေၾကာင့္ ေန႔စဥ္ ထမင္းတပန္းကန္ ပိုစားပါ။ တြက္ၾကည့္ရင္ စုစုေပါင္း ကယ္လိုရီ (၄၅၀)ဝင္သြားၿပီ။ ကယ္လိုရီ (၅၀၀)ျပည့္ဖို႔ အဆီ၊ ႏြားႏ္ို႔နဲ႔ ၾကက္ဥေၾကာ္ေတြကေန ရရွိႏိုင္တယ္။ ဒါဆို ဝိတ္တက္ဖ္ု႔ လိုအပ္တဲ့ ကယ္လိုရီကို ကာမိသြားပါၿပီ။ ဒီထက္ စားခ်င္ေသးလား။ ရေသးတယ္။ ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ကယ္လိုရီ ၅၀၀-၁၀၀ဝၾကားပိုစားရမွာကိုး။ ဆိုဒါအခ်ိဳရည္၊ ဒိုးနတ္မုန္႔ေတြက ဝိတိတက္ဖို႔ အေထာက္ကူျပဳတယ္။ ႂကြက္သားနဲ႔ အဆီမ်ားရင္ ဝိတိတက္မယ္(ဗိုက္အဆီမပါ)။
ဘာေတြ အဓိကစားမလဲ
• ထမင္း၊ ေပါင္မုန္႔၊ ၾကက္ဥ
• ၾကက္သား၊ဝက္သား၊အမဲသား၊ဆိတ္သား
• အာလူး၊ပဲသီး၊ ပဲေတာင့္ရွည္၊ ဒန္႔သလြန္သီး
• ႏို႔၊ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊မာဂ်ရင္း၊ခ်ီးစ္
• အခြံမာသီး(ေထာပတ္၊မကၠာေဒးမီးယား၊ ေျမပဲ)
• ေခ်ာကလက္၊ေထာပတ္၊ အခ်ဳိရည္
အၾကံျပဳခ်င္တာတခုက ဝိတ္တက္ဖို႔ ပံုမွန္စားတာအျပင္ ထမင္းတပန္းကန္စာ၊ အသားတံုး(၃)တံုး၊ ၾကက္ဥေၾကာ္တလံုးပိုစားျခင္းက ဝိတ္တက္ဖို႔ အနည္းဆံူးလိုအပိတဲ့ ကယ္လိုရီ(၅၀၀)အတြက္ ေကာင္းေကာင္းျဖည့္ဆည္းေပးမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ေန႔စဥ္ ႏြားႏ္ု႔၊ၾကက္ဥ၊ အခ်ိဳဓာတ္၊အငန္ဓာတ္ကို ပိုကဲစားသင့္တယ္။ သို႔ေသာ္ အခ်ိဳဓာတ္၊အငန္ဓာတ္မ်ားျခင္းက တျခားေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ဳ္လို ေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစတာမို႔ သတိထားဖို႔ေတာ့ လိုတယ္။ ဝိတ္နည္းတဲ့သူတေယာက္အတြက္ေတာ့ လတ္တေလာ သိပ္ျပႆနာမရွိေပမယ့္ တကယ္ဝိတ္မ်ားတဲ့အခါ က်န္းမာေရးျပႆနာရွိလာႏိုင္တယ္။ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ဆ္ုတဲ့ထဲမွာ အသား၊ငါးသာမက ၾကက္ဥ၊ႏြားႏို႔၊ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ အခြံမာသီးေတြလည္း ပါတယ္။
အေလ့အက်င့္
ဝိတ္တက္ဖို႔ အေလ့က်င့္ေကာင္းေတြ ေန႔စဥ္လုပ္ဖို႔လိုတယ္။ အစားစားတဲ့အခါ တရက္ သံုးႀကိမ္ အနည္းဆံုးစားပါ။လံုးဝမဆာမခံပါနဲ႔။ မအိပ္ခင္ အစားစားတာ ဝိတ္တက္ခ်င္သူတိုင္း လုပ္ရမယ့္ အေလ့က်င့္တခုျဖစ္ပါတယ္။ ညပိုင္းစားၿပီးတာနဲ႔ အိပ္တာလည္း ေကာင္းတယ္။ ၾကားထဲမွာ အဆာေျပမုန္႔ေတြလည္း စားပါ။ အထူးသျဖင့္ ကယ္လိုရီမ်ားတာေတြသာ ေရြးစားပါ။ ဟမ္ဘာဂါ၊ ဒိုးနတ္ စတာေတြက ကယ္လိုရီမ်ားတယ္။ ဗီတာမင္စံုပါတဲ့ အားေဆးမ်ဳိးေသာက္ပါ။ အားေဆးထဲမွာ whey protein, glutamine ပါတာေတြ ေသာက္ပါ။ ခြန္အားျပည့္ရံုမက သက္လံုေကာင္းေစတယ္။ အစာစားခ်င္စိတ္ျဖစ္ေစတဲ့ cyprohepatadine, lysineပါတာ ေသာက္သင့္တယ္။
သတိျပဳရမယ့္ အခ်က္မ်ား
• မစားခင္ေရမေသာက္ပါနဲ႔။
• တႀကိမ္တည္း ခပ္မ်ားမ်ားစားပါ။
• စားဖို႔ပဲ အခ်ိန္တိုင္းေတြးေနပါ။
• ေကာ္ဖီေသာက္တဲ့အခါ ကယ္လိုရီမ်ားတာထည့္ပါ။
• ခရင္မ္၊ မာဂ်ရင္း၊ ေထာပတ္ မ်ားမ်ားစားပါ။
• ႏြားႏို႔ မ်ားမ်ားေသာက္ပါ။
• အသီးအရြက္ထက္ အသားကို ဦးစားေပးစားပါ။
• ေဆးလိပ္၊အရက္ လံုးဝမေသာက္ပါနဲ႔။
• အိပ္ေရးဝဝအိပ္ပါ။
အထက္ပါအေလ့အက်င့္ေတြ အတိုင္း လိုက္နာႏိုင္ရင္ သံုးလအတြင္း ေသခ်ာေပါက္ ဝိတ္တက္လာပါလိမ့္မယ္။
ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
၂၅.၄.၁၈
No comments:
Post a Comment