Saturday, May 31, 2014

ေန႕စဥ္လိုအပ္ သတၱဳဓာတ္မ်ား

၁။Boron (B) - ဘိုရြမ္
သတၱဳဓာတ္ မဟုတ္တဲ့ ျဒပ္စင္တမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ေၾကြထည္၊ေျမထည္၊ ဖန္ထည္ပစၥည္းေတြမွာ ေတြ႕ရတယ္။ စိမ္းတဲ့အရြက္၊သစ္သီးဝလံ၊ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ ပါဝင္တယ္။ အရိုးပြေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးတယ္။

၂။Calcium (Ca) -ကယ္လ္စီယမ္
အရိုးနဲ႕သြားေတြအတြက္ အေျခခံဓာတ္ျဖစ္ပါတယ္။ စိ္မ္းတဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ငါး၊အေစ့အဆန္၊ပင္လည္စာ၊ပဲပုပ္စတာေတြမွာ ပါဝင္ေနတယ္။ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈက အရိုးပြ၊အရိုးေပ်ာ့၊အရိုးကၽြတ္ဆတ္၊အရိုးက်ိဳးလြယိတယ္။ သြားေတြကို ပ်က္ဆီးေစတယ္။ ေသြးယိုေစတယ္။

၃။Chromium (Cr) - ခရိုမီယမ္
အသား၊ငါး၊ဘဲ၊ငွက္၊အေစ့အဆန္မွာ ပါဝင္ၾကတယ္။ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းညိွေပးတယ္။ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အနည္းငယ္ လုိအပ္တယ္။

၄။Cobalt (Co) - ကိုေဘာ့
စိမ္းတဲ့အရြက္၊သား၊ငါး၊နို႕ထြက္ပစၥည္းမွာ ပါဝင္တယ္။ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အနည္းငယ္ လိုအပ္တယ္။ 

၅။Copper (Cu) - ေကာ့ပါး(ေၾကးနီ)
အသား၊ငါး၊အသည္း၊အခြံမာေရသတၱဝါ၊အေစ့အဆန္၊ပဲ၊သစ္သီး၊အခြံမာသီးေတြမွာ ေတြ႕ရတယ္။ သြပ္ဓာတ္ကို မွ်ေျခေရာက္ေအာင္ ထိန္းညွိေပးတယ္။ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ေသြးအားနည္းျခင္း၊အားယုတ္ျခင္း၊အသက္ရႈမမွန္ျခင္း၊ၾကီးထြားမႈနည္းပါးျခင္းေတြ ျဖစ္ေစမယ္။

၆။Fluorine (F) (fluoride) - ဖလိုရုိက္
အသည္း၊ငါး၊ၾကကိဥ၊ပန္းသီး စတာေတြမွာ ေတြ႕ရတယ္။ဖလိုရိုက္ဓာတ္က သြားေၾကြလႊာပ်က္ဆီးမႈကို ကာကြယ္ေပးတယ္။ အလြန္အကၽြံမ်ားတာလည္း မေကာင္းေသးဘူး။အစာအိမ္အနာေပါက္ျပီး အရိုးက်ိဳးလြယ္၊အဆစ္ေရာင္လြယ္မယ္။

၇။Iodine (I) (iodide) - အုိင္အိုဒင္း
သတၱဳမဟုတ္တဲ့ ျဒပ္စင္တမ်ိဳး ျဖစ္တယ္။ ပင္လယ္ေရေမွာ္၊ငါး၊ပင္လည္ငါး၊အခြံမာငါးေတြမွာ သဘာဝအတိုင္းေတြ႕ရတယ္။ခႏၶာကိုယ္အတြက္လည္း လိုအပ္တယ္။ ေရွးယခင္ကတည္းက အေရျပားလိမ္းေဆးေတြမွာ ပိုးသတ္ေဆးအျဖစ္သံုးခဲ့ၾကတယ္။ အိမ္သံုးဆားမွာလည္း ထည့္တတ္ၾကတယ္။ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈက လည္ပင္းၾကီးေရာဂါျဖစ္ေစနိုင္တယ္။

၈။Iron (Fe) - အိုင္းယြန္း(သံဓာတ္)
အခြံမာငါး၊အသား၊အသည္း၊နို႕၊ၾကက္ဥေတြထဲမွာ ေတြ႕ရတယ္။ သံဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းက ခုခံအားက်ဆင္းေစတယ္။ အားယုတ္မယ္၊အားနည္းမယ္၊ေခါင္းကုိက္နိုင္တယ္။ ေသြးအားနည္းလြယ္တယ္။

၉။Potassium (K) - ပိုတက္စီယမ္
သစ္သီး၊ငါး၊ပဲေတာင့္၊နို႕၊အခြံမာသီး၊ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ ပါဝင္ၾကတယ္။ ဆဲလ္လုပ္ေဆာင္မႈေကာင္းဖို႕ ပိုတက္ဆီယမ္ လုိအပ္တယ္။ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေၾကာငိ့ ေခါင္းမူး၊ေရငတ္၊ႁကြက္သားအားနည္း၊စိတ္အာရံုရႈပ္ေထြးေနတတ္တယ္။

၁၀။Magnesium (Mg) - မဂၢနီစီယမ္
အသား၊ငါး၊အခြံမာသီး၊အေစ့အဆန္ေတြမွာ အဓိကပါဝင္တယ္။အရိုးပြေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးတယ္။ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈက အားယုတ္တာ၊စိတ္ဓာတ္က်ဆင္းတာ ျဖစ္ေစနိုင္တယ္။ 

၁၁။Manganese (Mn) - မဂၢနီးစ္
အေစ့အဆန္၊အသီးအနွံ၊ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး အခြံမာသီးေတြမွာ ေတြ႕ရတယ္။ ကိုယ္ခႏၶာလုပ္ေဆာင္မႈအတြက္ ပမာဏအနည္းငယ္ လိုအပ္တယ္။ဖန္ခ်က္တဲ့အခါ သံုးတဲ့ မီးခိုးေရာင္သတၱဳျဒပ္စင္တမ်ိဳးပါ။

၁၂။Molybdenum (Mo) - မိုလစ္ဘ္ဒီနမ္
အသည္း၊ပဲ၊အေစ့အဆန္၊စိမ္းတဲ့အရြက္ေတြမွာ ေတြ႕ရတယ္။ ကိုယ္ခႏၶာလုပ္ေဆာင္မႈအတြက္ ပမာဏအနည္းငယ္ လိုအပ္ပါတယ္။

၁၃။Nickel (Ni) - နီကယ္
အေစ့အဆန္၊ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ငါး၊ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ ေတြ႕ရတယ္။ ကိုယ္ခႏၶာလုပ္ေဆာင္မႈ ေကာင္းမြန္ဖို႕အတြက္ ပမာဏအနည္းငယ္ လိုအပ္ပါတယ္။

၁၄။Phosphorus (P) (phosphate) - ေဖာ့စဖားရပ္(မီးစုန္းဓာတ္)
သတၱဳဓာတ္မဟုတ္တဲ့ ျဒပ္စင္တမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ အခန္းအပူခ်ိန္မွာ မီးေလာင္ေပါက္ကြဲနိုင္တယ္။ ေပါက္ကြဲပစၥည္း၊ယမ္း၊မီျခစ္ဆံ၊ေျမၾသဇာေတြထဲမွာ ထည့္သြင္းတတ္တယ္။ အသား၊ငါး၊အခြံမာသီး၊အေစ့အဆန္၊ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ ပါဝင္ၾကတယ္။ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အသင့္အတင့္လိုအပ္တယ္။ ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ အားယုတ္တာ၊အစားပ်က္တာ၊ၾကီးထြားမႈေနွးေကြးတာ၊အရုိးတည္ေဆာက္ပံုမမွန္တာ၊အရိုးေပ်ာ့ေရာဂါ ျဖစ္ေစနိုင္တယ္။

၁၅။Selenium (Se) - ဆီလီနီယမ္
အသား၊ငါး၊အခြံမာေရသတၱဝါ၊တေဆး စတာေတြမွာ ပါဝင္တယ္။ေန႕စဥ္ မိုက္ခရိုဂရမ္ပမာဏေလာက္ လိုအပ္ပါတယ္။ကင္ဆာ၊ေလျဖတ္၊နွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း၊အရိုးအဆစ္ေရာင္၊အရိုးအဆစ္နာေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးနိုင္တယ္။

၁၆။Silicon (Si) - ဆီလီကြန္
အသား၊ငါး၊အေစ့အဆန္ေတြမွာ ပါဝင္တယ္။ ပင္လယ္ကမ္းေျခမွာ ရွိတဲ့သဲေတြမွာ ဆီလီကြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ ျဒပ္ေပါင္းရွိတယ္။ ခႏၶာကိုယ္အတြက္လည္း လိုအပ္ပါတယ္။

၁၇။Sulfur (S) (sulphur) - ဆာလ္လဖာ(ကန္႕)
သက္ရွိအုပ္ခ်ပ္ေတြအတြက္ အေျခခံဓာတ္တမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ပဲသီး၊အသား၊ဘဲ၊ငါး၊နို႕၊ၾကကိဥ၊ဒိန္ခဲ၊အခြံမာသီး ေတြမွာ ေတြ႕ရတယ္။ ေရရွည္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ အေရျပားနာ ေရာဂါေတြကို ျဖစ္ေပၚေစမယ္။

၁၈။Vanadium (V) - ဗာေနဒီယံ
အသား၊ငါး၊အေစ့အဆန္၊ဂ်ံဳ၊ေျပာင္းစတာေတြမွာ ပါဝင္တယ္။ ငရုတ္ေကာင္းနဲ႕ စျမိတ္ပင္မွာ အဓိကေတြ႕ရတယ္။ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈက ေသြးအားနည္းေရာဂါကို ျဖစ္ေစမယ္။စက္မႈလုပ္ငန္းေတြမွာ သံမဏိလုပ္တဲ့အခါ အသံုးျပဳတဲ့အျဖဴေရာင္ သတၱဳတမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
၁၉။Zinc (Zn) - ဇင့္(သြပ္ဓာတ္)
အသား၊ငါး၊ၾကက္၊ဘဲ၊ငွက္စတာေတြမွာ သဘာဝအေလွ်ာက္ ပါဝင္ေနတယ္။ ခုခံအားကို တက္ေစတယိ။ အျမင္အာရံုေကာင္းေစတယ္။ ဥာဏ္ရည္ဖြံ႔ျဖိဳးေစတယ္။ ဆီးက်ိတ္ေရာဂါ သက္သာေစမယ္။ 

ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
Health Care Journal(29.5.14)

No comments:

Post a Comment