ၾကက္သြန္ျဖဴကို အနံ႔ေၾကာင့္ တခ်ိဳ႕က မၾကိဳက္ၾကဘူး။ အနံ႔ဆိုးေပမယ့္ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳးေတြ မ်ားစြာရွိတယ္။ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ ၾကက္သြန္ျဖဴအစိမ္းစားျခင္းက က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳး ရွိတာ ဟုတ္တယ္။ၾကက္သြန္ျဖဴကို ၾကိတ္ေျခတ့့ဲအခါ အထဲမွာ သိုေလွာင္ထားတဲ့ အင္ဇုိင္းဓာတ္ေတြ ထြက္လာပါတယ္။ အဆိုပါအင္ဇိုင္းေတြက အေရာင္က်ေစျပီး ဆဲလ္မွာပါဝင္တဲ့ sulphurဓာတ္ေပါင္းေတြ ထြက္လာေအာင္ လံႈ႕ေဆာ္ေပးတယ္။ ထြက္လာလို႕ sulphur ဓာတ္ေၾကာင့္ ပါးစပ္နံ႔ကို နံေစတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါတဲ့့ allicinဆိုတဲ့ ပူရွိန္းရွိန္း ဓာတ္တမ်ိဳးက ပိုးေသေစတဲ့အျပင္ အေရာင္က်ေစတဲ့ အစြမ္းလည္း ရွိတယ္။ ပိုေကာင္းတဲ့အခ်က္က ပိုးသတ္ေဆးေတြလို ေဆးယဥ္တာမရွိဘူး။ အခ်ိန္ၾကာၾကာသုံုးနိုင္တယ္။ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးလည္း နည္းတယ္။ ထိခိုက္ဒဏ္ရာရတဲ့အခါ ၾကက္သြန္ျဖဴကို က်ိတ္ျပီး အံုေပးနိုင္တယ္။
ေနာက္ပိုင္းေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကိုပါ က်ဆင္းေစတယ္လို႕ ဆိုလာတယ္။ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊အူမၾကီးကင္ဆာ၊အဆုတ္ကင္ဆာ၊ရင္သားကင္ဆာေတြကို ကာကြယ္နိုင္ဖို႕ ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ့အာနိသင္ကို ေလ့လာၾကည့္ေတာ့ အေကာင္းဖက္က္ို ဦးတည္ေနတယ္။ၾကက္သြန္ျဖဴကို တပတ္မွာ နွစ္ၾကိမ္ စားေပးရုံနဲ႕ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ၄၄ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့နည္းေစသတဲ့။ ေတြ႕ရွိခ်က္က အဆုတ္ကင္ဆာ မ်ိဳးရိုးရွိသူေတြအတြက္ ဝမ္းသာစရာေတြ႕ရွိခ်က္ပါ။ ေလထုညစ္ညမ္းတဲ့ေနရာ၊ စက္ရံုအလုပ္ရံုေတြမွာ အလုပ္လုပ္သူေတြအေနနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴပိုစားေပးသင့္တဲ့ သေဘာျဖစ္တယ္။ ေဆးလိပ္ေသာက္သူေတြလည္း အလားတူစားေပးသင့္တယ္။ ဒါ့ျပင္ ဦးေနွာက္အက်ိတ္ေတြမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါတဲ့ ဆာလ္ဖာဓာတ္က ဦးေနွာက္ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္နိုင္တဲ့အာနိသင္ရွွိတာ ေတြ႕ရတယ္။
က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးရွိတယ္လို႕ယူဆသူေတြက အနံ႔ဆိုးတဲ့ၾကက္သြန္ကို နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္ေအာင္ လုပ္ၾကတယ္။ တခ်ိဳ့က ပ်ားရည္နဲ႕စိမ္ျပီး နွပ္ေသာက္ျကတယ္။ သံပုရာရည္ထဲ ထည့္ေသာက္သူလည္း ရွိေသးတယ္။ တခါက်ေတာ့ နွလံုးေရာဂါနဲ႕ ေဆးခန္းလာျပတဲ့ လူနာအမ်ိဳးသမီးတေယာက္ သူဟင္းခ်က္တိုင္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလး၊ငါးလံုးေလာက္ကို အျမဲထည့္ခ်က္စားပါသတဲ့။ ဒီလိုစားလို႕ သူအခုအခုေတာ္ေတာ္ အဆင္ေျပေနျပီလို႕ ဆိုပါတယ္။ သီအိုရီအရ သူ႕ရဲ႕အယူအဆက မမွန္ပါ။ ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ဟင္းေတြမွာ ထည့္ခ်က္တဲ့ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ အရသာအတြက္သာျဖစ္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးေကာင္းေစဖို႕ မဟုတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အပူနည္နည္းေပးရံုနဲ႕ အစြမ္းသတၱိေတြ သိသိသာသာ ေလွ်ာ့နည္းသြားတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ စားမယ္ဆိုရင္ အစိမ္းလိုက္ စားမွသာ အာနိသင္ရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါက မွားယြင္းေနတဲ့ အယူအဆအခ်ိဳ႕က္ို ေထာက္ျပတာပါ။
ေဒါက္တာေအးမင္းထူး
ရတနာပံုသတင္းစာ(၁.၉.၁၄)
ဆရာရွင့္ လက္ဖက္ထဲ ထည့္သုတ္စားရင္ေရာ အာသိသင္ပ်က္နုိင္ပါလားရွင့္
ReplyDeleteအစိမ္းလိုက္ဝါးစားတာနဲ႕ သိပ္မကြာတဲ့အတြက္ အာနိသင္မပ်က္ပါ
ReplyDelete