Monday, September 1, 2014

ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ႕ သိပၸံနည္းက် ေတြ႕ရွိခ်က္မ်ား

ၾကက္သြန္ျဖဴဆိုတာ ကမာၻမွာအသံုးအမ်ားဆုံး ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ေတြထဲက တခု ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ(Garlic)ဟာ ၾကက္သြန္နီအမ်ိဳးအစားAlliumထဲမွာ ပါဝင္တယ္။allium မ်ိဳးႏြယ္ဝင္ျဖစ္လို႕ အနံ႕က စူးရွျပီး စပ္ဖ်ဥ္းဖ်ဥ္းအရသာရွိေပမယ့္ ဟင္းထဲထည့္ခ်က္ရင္ ခ်ိဳတဲ့အရသာ ျဖစ္ေစတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို နိုင္ငံတိုင္းနီးပါးမွာ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ဒီထဲမွာ တရုတ္နိုင္ငံက ထုတ္လုပ္မႈအမ်ားဆံုးျဖစ္ျပီး တကမာၻလံုးတင္သြင္းမႈရဲ႕ ၄ပံု၃ပံုထိ ရွိတယ္။ တကယ္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အသံုးျပဳခဲ့တာ ၾကာပါျပီ။လြန္ခဲ့တဲ့ နွစ္ေပါင္း၇၀၀၀ေက်ာ္ကတည္းက အာရွအလယ္ပိုင္းေဒသေတြမွာ စတင္သံုးစြဲခဲ့တယ္လို႕ ယူဆၾကတယ္။ အမွန္ေတာ့ ဒီထက္ကို ေစာနိုင္ပါေသးတယ္။ ဂီဇာအရပ္ ပိရမစ္ေတြေဆာက္တဲ့ေခတ္က ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးစြဲေနတဲ့အေထာက္အထားေတြ ေတြ႕ရတယ္။ ေရွးခတ္ဂရိနိုင္ငံ အိုလံပစ္အေျပးျပိဳင္ပြဲေတြမွာ သက္လံုေကာင္းေစဖို႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို သံုးၾကသတဲ့။အေနာက္တိုင္းေဆးပညာရဲ႕ ဖခင္ၾကီးျဖစ္တဲ့ ဟစ္ပိုးခေရးတီးကေတာ့ စြယ္စံုရၾကက္သြန္ျဖဴကို ေရာဂါေတြ ကာကြယ္ကုသဖို့အတြက္ သံုးစြဲခဲ့ဖူးတယ္။ 


ၾကက္သြန္ျဖဴကို အနံ႔ေၾကာင့္ တခ်ိဳ႕က မၾကိဳက္ၾကဘူး။ အနံ႔ဆိုးေပမယ့္ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳးေတြ မ်ားစြာရွိတယ္။ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ ၾကက္သြန္ျဖဴအစိမ္းစားျခင္းက က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳး ရွိတာ ဟုတ္တယ္။ၾကက္သြန္ျဖဴကို ၾကိတ္ေျခတ့့ဲအခါ အထဲမွာ သိုေလွာင္ထားတဲ့ အင္ဇုိင္းဓာတ္ေတြ ထြက္လာပါတယ္။ အဆိုပါအင္ဇိုင္းေတြက အေရာင္က်ေစျပီး ဆဲလ္မွာပါဝင္တဲ့ sulphurဓာတ္ေပါင္းေတြ ထြက္လာေအာင္ လံႈ႕ေဆာ္ေပးတယ္။   ထြက္လာလို႕ sulphur ဓာတ္ေၾကာင့္ ပါးစပ္နံ႔ကို နံေစတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါတဲ့့ allicinဆိုတဲ့ ပူရွိန္းရွိန္း ဓာတ္တမ်ိဳးက ပိုးေသေစတဲ့အျပင္ အေရာင္က်ေစတဲ့ အစြမ္းလည္း ရွိတယ္။ ပိုေကာင္းတဲ့အခ်က္က ပိုးသတ္ေဆးေတြလို ေဆးယဥ္တာမရွိဘူး။ အခ်ိန္ၾကာၾကာသုံုးနိုင္တယ္။ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးလည္း နည္းတယ္။ ထိခိုက္ဒဏ္ရာရတဲ့အခါ ၾကက္သြန္ျဖဴကို က်ိတ္ျပီး အံုေပးနိုင္တယ္။  

ထပ္ေတြ႕တာက အူလမ္းေၾကာင္းမွာရွိတဲ့ Campylobacter ဗက္တီးရီယားေရာဂါပိုးအတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါတဲ့ Diallyl sulfide ဓာတ္ေပါင္းက သမာရုိးက်ပိုးသတ္ေဆးေတြထက္ အဆ(၁၀၀)ေက်ာ္ အာနိသင္ေကာင္းတယ္လို႕ေတြ႕ရတယ္။ အဲဒီဓာတ္ကပဲ နွလုံးအတက္ခ္(heart attack)အတြက္ အသံုးဝင္ပါတယ္။ ေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ Hydrogen sulphide က နွလံုးပ်က္ဆီးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးနိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အေငြ႕ျပန္လြယ္လို႕ သံုးဖို႕မလြယ္ကူပါဘူး။ ဒီေနရာမွာ အစားထုိးဖို႕ ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ႕ Diallyl sulfideကို သံုးစြဲၾကည့္တဲ့အခါ နွလံုးပ်က္ဆီးမႈကို ၆၁ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ကာကြယ္ေပးပါတး ေတြ႕ရတယ္။ ဒါတင္မကေသးဘူး။ ၾကက္သြန္ဆီက ေသြးေၾကာနံရံေတြရဲ႕ ရုန္းဆံ့နိုင္စြမ္းကို အားေကာင္းေစတယ္။ ေသြးတိုးနဲ႕ ကိုလက္စေတာ က်ဆင္းေစတယ္။ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းညိွေပးလို့ ဆီးခ်ိဳသမားေတြနဲ႕ သင့္ေတာ္ျပန္တယ္။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္ေတြ ခံစားရတဲ့ နွလံုးၾကြက္သားပ်က္ဆီးမႈကိုလည္း ကာကြယ္ေပးတယ္။သိပ္မၾကာခင္က ေနာ္ေဝးမွာရွ္ိတဲ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီး နွစ္ေသာင္းနီးပါးကို ေလ့လာၾကည့္တဲ့အခါ ေန႕လ မေစ့မွီ ကေလးမီးဖြားျခင္းနဲ႕ ေပါင္မျပည့္ျခင္းကို ေလွ်ာ့နည္းေစတာ ေတြ႕ရတယ္။ 

ေနာက္ပိုင္းေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကိုပါ က်ဆင္းေစတယ္လို႕ ဆိုလာတယ္။ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊အူမၾကီးကင္ဆာ၊အဆုတ္ကင္ဆာ၊ရင္သားကင္ဆာေတြကို ကာကြယ္နိုင္ဖို႕ ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ့အာနိသင္ကို ေလ့လာၾကည့္ေတာ့ အေကာင္းဖက္က္ို ဦးတည္ေနတယ္။ၾကက္သြန္ျဖဴကို တပတ္မွာ နွစ္ၾကိမ္ စားေပးရုံနဲ႕ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ၄၄ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့နည္းေစသတဲ့။ ေတြ႕ရွိခ်က္က အဆုတ္ကင္ဆာ မ်ိဳးရိုးရွိသူေတြအတြက္ ဝမ္းသာစရာေတြ႕ရွိခ်က္ပါ။ ေလထုညစ္ညမ္းတဲ့ေနရာ၊ စက္ရံုအလုပ္ရံုေတြမွာ အလုပ္လုပ္သူေတြအေနနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴပိုစားေပးသင့္တဲ့ သေဘာျဖစ္တယ္။ ေဆးလိပ္ေသာက္သူေတြလည္း အလားတူစားေပးသင့္တယ္။ ဒါ့ျပင္ ဦးေနွာက္အက်ိတ္ေတြမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါတဲ့ ဆာလ္ဖာဓာတ္က ဦးေနွာက္ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္နိုင္တဲ့အာနိသင္ရွွိတာ ေတြ႕ရတယ္။ 

က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးရွိတယ္လို႕ယူဆသူေတြက အနံ႔ဆိုးတဲ့ၾကက္သြန္ကို နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္ေအာင္ လုပ္ၾကတယ္။ တခ်ိဳ့က ပ်ားရည္နဲ႕စိမ္ျပီး နွပ္ေသာက္ျကတယ္။ သံပုရာရည္ထဲ ထည့္ေသာက္သူလည္း ရွိေသးတယ္။ တခါက်ေတာ့ နွလံုးေရာဂါနဲ႕ ေဆးခန္းလာျပတဲ့ လူနာအမ်ိဳးသမီးတေယာက္ သူဟင္းခ်က္တိုင္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလး၊ငါးလံုးေလာက္ကို အျမဲထည့္ခ်က္စားပါသတဲ့။ ဒီလိုစားလို႕ သူအခုအခုေတာ္ေတာ္ အဆင္ေျပေနျပီလို႕ ဆိုပါတယ္။ သီအိုရီအရ သူ႕ရဲ႕အယူအဆက မမွန္ပါ။ ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ဟင္းေတြမွာ ထည့္ခ်က္တဲ့ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ အရသာအတြက္သာျဖစ္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးေကာင္းေစဖို႕ မဟုတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အပူနည္နည္းေပးရံုနဲ႕ အစြမ္းသတၱိေတြ သိသိသာသာ ေလွ်ာ့နည္းသြားတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ စားမယ္ဆိုရင္ အစိမ္းလိုက္ စားမွသာ အာနိသင္ရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါက မွားယြင္းေနတဲ့ အယူအဆအခ်ိဳ႕က္ို ေထာက္ျပတာပါ။

က်န္းမာေရးနဲ႕မဆိုင္တ့့ဲ ရုိးရာယံုၾကည္မႈ၊ဒ႑ာရီေတြလည္း ရွိေသးတယ္။အေနာက္နိုင္ငံေတြမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴက မေကာင္းဆုိုးဝါး နွိင္နင္းနိုင္တယ္လို႕ ယံုၾကည္ၾကတယ္။ စုန္း၊ကေဝ၊သရဲ၊ေသြးစုပ္ဖုတ္ေကာင္ရန္ ကာကြယ္ဖို႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုၾကိတ္ျပီး သုတ္လိမ္းတာ၊ခ်ိတ္ဆြဲတာ မ်ိဳးေတြ  အေနာက္တိုင္းရုပ္ရွင္ဇာတ္ကားေတြထဲမွာ မၾကာခဏ ေတြ႕ဖူးလိမ့္မယ္။ ယံုတမ္းပံုျပင္၊ဒ႑ာရီေတြ အမ်ိဳးမ်ိဳးကြဲျပားနိုင္ေပမယ့္ လူေတြကို ေသြးမစုပ္နိုင္ေအာင္ ကာကြယ္နိုင္တာေတာ့ ဟုတ္ဟန္တူတယ္။ ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ႕ အနံ႔က ျခင္မလာနိုင္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးတဲ့ mosquito repellent ဓာတ္သေဘာရွိလို႕ ျဖစ္ပါတယ္။

ေဒါက္တာေအးမင္းထူး
ရတနာပံုသတင္းစာ(၁.၉.၁၄)

2 comments:

  1. ဆရာရွင့္ လက္ဖက္ထဲ ထည့္သုတ္စားရင္ေရာ အာသိသင္ပ်က္နုိင္ပါလားရွင့္

    ReplyDelete
  2. အစိမ္းလိုက္ဝါးစားတာနဲ႕ သိပ္မကြာတဲ့အတြက္ အာနိသင္မပ်က္ပါ

    ReplyDelete