ဝဖို႕လြယ္ကူသလား
သီအိုရီအရေတာ့ လြယ္ကူပါတယ္။ တကယ္လုပ္တဲ့အခါ၊ၾကိဳးစားတဲ့အခါ အခက္အခဲ အနည္းနဲ႕ အမ်ားေတြ႕ၾကရတယ္။ သီအိုရီတခုကို အရင္ ေျပာၾကည့္ပါမယ္။ သိပၸံနည္းက် တြက္ခ်က္မႈေတြအရ အဆီတစ္ေပါင္မွာ စြမ္းအင္ ကယ္လိုရီ ၃၅၀၀ရွိပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ အေလးခ်ိန္တေပါင္တက္ခ်င္တိုင္း ကယ္လိုရီ၃၅၀၀ေလာက္ ပိုစားေပးဖို႕လိုအပ္ပါတယ္။ ဥပမာ တေန႕ကို လိုတာထက္ ကယ္လိုရီ ၅၀၀ပိုစားတယ္ ဆိုၾကပါစို႕။ တစ္ပတ္ဆိုရင္ ကယ္လိုရီ ၃၅၀၀ပိုစားျပီးျဖစ္လို႕ ဝိတ္တစ္ေပါင္တက္ပါမယ္။ ဒီအတိုင္းပံုမွန္စားေနရင္ ၁လအတြင္း ဝိတ္အေလးခ်ိန္ ၄ေပါင္၊တစ္နွစ္ဆိုရင္ ၄၈ေပါင္ႏႈန္းနဲ႕တက္ေနပါမယ္။ ကီလိုဂရမ္နဲ႕တြက္ရင္ တစ္နွစ္ကို၂၂ကီလိုေလာက္ တက္လာပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ ဝိတ္တက္ဖို႕လြယ္လြန္းေနသလား စဥ္းစားစရာပါ။
ပိန္တဲ့ျပႆနာ အေျဖရွာ
သီအိုရီအရ ဝဖို႕လြယ္ေပမယ့္ လက္ေတြ႕မွာ အခက္အခဲအခ်ိဳ႕ရွိပါတယ္။ လူေတြအဓိက လက္ညိႈးထိုးခ်င္ၾကတာ အစားအေသာက္နဲ႕ အေနအထိုင္ကိုပါ။ သို႕ေသာ္ ပိန္တဲ့ျပႆနာက အဲဒီေလာက္ေတာ့ မရိုးရွင္းပါဘူး။ မ်ိဳးရိုးကလည္း ဝခ်င္သူေတြကို ခက္ခဲေစတဲ့ အေၾကာင္းအခ်က္တခုပါ။ ေနာက္တခ်က္က အသက္အရြယ္ပါ။ အမ်ားစုဟာ ငယ္ရြယ္စဥ္မွာ ပိန္ၾကသလ္ို ဆယ္ေက်ာ္သက္ေနာက္ပိုင္းမွာ စတင္ဝလာၾကတယ္။ အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ျပီး ေနာက္ပိုင္းမွာ ပိုမိုဝျဖိဳးလာၾကတယ္။ ေဟာ္မုန္းအေျပာင္းအလဲက ဝေစတဲ့အခ်က္ေတြထဲမွာ တရားခံ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရာဂါအခံရွိသူအမ်ားစုဟာလည္း ပိန္တတ္ၾကျပန္တယ္။ ဥပမာ တီဘီလို အဆုတ္ေရာဂါေတြက ပိန္သြားေစတယ္။ ေဆးေသာက္ျပီးေနာက္ပိုင္းမွာ တခ်ိဳ႕ဟာ ျပန္ဝလာတယ္။ အသက္ၾကီးသူေတြကို ပိန္သြားေစတာက စိတ္ပါ။ စိတ္ခံစားမႈကလည္း အေရးၾကီးတယ္။ စိတ္ပ်ိဳကိုယ္နု၊ စိတ္ေပ်ာ္ေနရင္ စားေကာင္း၊အိပ္ေပ်ာ္မဟုတ္လား။ ဒီလိုအခ်က္အလက္ေတြမ်ားစြာရွိလို႕ အစားအေသာက္၊အေနအထိုင္တင္မက ဘာ့ေၾကာင့္မဝရတာလဲ အေျဖရွာဖို႕လိုအပ္ပါေသးတယ္။
ပိန္တာက်န္းမာေရးအရ ေကာင္းလား
တခ်ိဳ႕က ပိန္ရင္ ေရာဂါကင္းတယ္လို႕ အလြယ္ေျပာဆိုခ်င္ၾကတယ္။ ေရာဂါတကယ္ကင္းရင္ ပိန္မွာလားဆိုတာ မိမိပတ္ဝန္းက်င္က လူေတြၾကည့္လိုက္ရင္ အေျဖထြက္လာမွာပါ။ တကယ့္ေရာဂါသည္ေတြဟာ ေရာဂါရင့္လာတာနဲ႕အမွ် တျဖည္းျဖည္းပိန္လာၾကတယ္။ ဆင္းရဲတဲ့ အာဖရိကနိုင္ငံေတြမွာ PEMေခၚတဲ့ ပရိုတင္းဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ေရာဂါေၾကာင့္ ခုခံအားေလွ်ာ့နညး္ျပီး လူေပါင္းမ်ားစြာေသေၾကပ်က္ဆီးေနရတယ္။ ပိန္တိုင္းေရာဂါကင္းမွာ မဟုတ္သလို ပံုမွန္ရွိသင့္တဲ့ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ရွိဖို႕ လိုအပ္ပါတယ္။ သိပ္ပိန္းလြန္းရင္ ဝလာေအာင္ တနည္းနည္းနဲ႕ ၾကိဳးစားသင့္တယ္။
မဝခ်င္ပါနဲ႕၊ဝိတ္တက္ပါေစ
ဒီအခ်က္ကို ဘာေၾကာင့္ ထည့္ထားရလဲဆိုေတာ့ အယူအဆမွားမွာ စိုးလို႕ပါ။ ဝခ်င္တာနဲ႕ အယူအဆမွားျပီး အဆီအဆိမ့္ေတြ စားမိမွာဆိုးလို႕အစကတည္းက ၾကိဳတင္သတိေပးရတာပါ။ဝတယ္ဆိုတာ က်န္းမာေရးအရ မေကာင္းပါဘူး။ က်န္းမာေရးအရ အဆီေတြနဲ႕ ဝတာဟာ ေနာက္ပိုင္းက်န္းမာေရးျပႆနာေတြ မ်ားလာေစလို႕ပါ။ ပိန္ေနတဲ့လူတေယာက္ဟာ ျပည့္ျပည့္ျဖိဳးျဖိဳးနဲ႕ ဝိတ္တက္လာေအာင္သာ ၾကိဳးစားေပးသင့္တယ္။ ဝိတ္တက္လာတာနဲ႕အမွ်ခုခံအားပါ တက္လာလိမ့္မယ္။ ပံုမွန္ရွိသင့္တဲ့အေျခအေနေရာက္ရင္ ကိုယ္ခႏၶာအေလးခ်ိန္ကို ဆက္ထိန္းထားသင့္တယ္။ သိသင့္တဲ့အခ်က္တခုက တလအတြင္း ၄ကီလိုဂရမ္ထက္ ပိုတက္တာဟာ က်န္းမာေရးအရ မေကာင္းပါဘူး။
ေကာင္းေကာင္းအိပ္လို႕ ေကာင္းေကာင္းစားစို႕
ငယ္ရြယ္စဥ္က စာေရးသူလည္း သိပ္ပိန္တာပဲ။ ပိန္ေတာ့ ဝခ်င္လာတယ္။ ခက္တာက အစာလည္း သိပ္မစားဘူး။ ေန႕ပိုင္းအိပ္တာမ်ိဳးလည္း သိပ္မရွိဘူး။ မွတ္မွတ္ရရ ငယ္စဥ္က အလြန္ပိန္တဲ့အတြက္ ဖခင္ျဖစ္သူက ေန႕လည္ေန႕ခင္း အိပ္ဖို႕တိုက္တြန္း အားေပးခဲ့ပါတယ္။ အစာစားျပီး အိပ္တဲ့အခ်က္ဟာ ဝခ်င္သူေတြအတြက္ အေရးႁကီးတဲ့အခ်က္တခုျဖစ္ပါတယ္။ သိပ္ပိန္လြန္းသူေတြၾကည့္လိုက္ရင္ အအိပ္အေန နည္းၾကတယ္။ ဝခ်င္သူေတြအဖို႕ ဒီအခ်က္ကို ေသခ်ာလိုက္နာသင့္တယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ အိပ္ေနစဥ္ ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈနည္းတာေၾကာင့္ စားလိုက္တဲ့အာဟာရဓာတ္ေတြ ပိုလွ်ံတဲ့ သေဘာရွိတယ္။ ပိုလွ်ံတဲ့အာဟာရဓာတ္ေတြကို ခႏၶာကိုယ္က သိမ္းဆည္းေပးလို႕ ဝိတ္တက္လာေစပါတယ္။
အဓိက လိုအပ္တဲ့ ဓာတ္နွစ္မ်ိဳး
ကၽြန္ေတာ္တို႕ခႏၶာကိုယ္မွာ ဖြဲ႕စည္းထားတဲ့အရာတိုင္းနီးပါးက ပရိုတင္းဓာတ္ေတြပါ။ပရိုတင္းဆိုတာ အသားဓာတ္တမ်ိဳးပါပဲ။ ဒါ့ေၾကာင့္ၾကီးထြားဖြံ႔ျဖိဳးဖို႕ ပရိုတင္းဓာတ္လိုအပ္ပါတယ္။ ဝိတ္တက္ခ်င္တယ္၊ၾကီးထြားခ်င္တယ္ဆိုရင္ ပရိုတင္းဓာတ္ကို အဓိကစားေပးရတယ္။ သက္ရွိတိုင္းရဲ႕ ဇီဝအုပ္ခ်ပ္ျဖစ္တဲ့ ဆဲလ္တိုင္းက ပရိုတင္းေခၚတဲ့ အသားဓာတ္ေတြနဲ႕ ဖြဲ႕စည္းထားပါတယ္။ ဆံပင္၊အေရျပား၊လက္သည္း၊ေျခသည္းတင္မက ကိုင္တြယ္လို႕ရသမွ်အရာအားလံုးက အဓိကအားျဖင့္ ပရိုတင္းဓာတ္ေတြနဲ႕ ဖြဲ႕စည္းထားလို႕ပါ။ ဒါတင္လားဆိုေတာ့ မဟုတ္ေသးဘူး။ ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ထားတဲ့ ေဟာ္မုန္းေတြ၊ အာရံုခံအဖဲြ႕အစည္းေတြ၊ခုခံအားဆိုတာေတြကလည္း ပရိုတင္းေတြပဲ ျဖစ္ၾကတယ္။ ပရိုတင္းရဲ႕ အေရးပါမႈက သက္ရွိေတြအတြက္ ထင္ထားတာထက္ကို ပိုမိုပါေသးတယ္။ ေမးစရာေကာင္းတာတခုက ဒီလိုအေရးပါတဲ့ ပရိုတင္းဓာတ္ကို လူတေယာက္တေန႕ကို ဘယ္ေလာက္လိုအပ္လဲ ဆိုတာပဲ။အလြယ္ကူဆံုးတြက္ခ်က္နည္းက အသားဓာတ္ေတြကို မိမိရဲ႕ ကီလိုအေလးခ်ိန္နဲ႕ ဆတူစားသံုးေပးရတယ္။ ဥပမာ အေလးခ်ိန္ ၅၀ ကီလိုဂရမ္ရွိတဲ့ လူတေယာက္ဟာ ပရိုတင္းဓာတ္ ၅၀ ဂရမ္ လိုအပ္ပါတယ္။
ေနာက္အဓိက လိုအပ္တဲ့ဓာတ္တမ်ိဳးက ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ပါ။ လူေတြေန႕စဥ္စားေနတဲ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ကေန စြမ္းအင္ေတြထုတ္လုပ္ေနရတယ္။ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ဆိုတာ ကစီဓာတ္ပါပဲ။ေန႕စဥ္သံုးစြဲေနတဲ့ စြမ္းအင္ရဲ႕ ၅၀ရာခိုင္ႏႈန္းကို ကစီဓာတ္ကေန ရရွိပါတယ္။ဆန္၊ဂ်ံဳ၊ေျပာင္း၊အာလူးစတာေတြဟာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြပဲ ျဖစ္ၾကတယ္။ ေန႕စဥ္လိုအပ္တဲ့ ကစီဓာတ္ကို တြက္ခ်က္ခ်င္ရင္ ကိုယ္ခႏၶာအေလးခ်ိန္နဲ႕ အခ်ိဳးခ်ၾကည့္ရတယ္။ လူတေယာက္ေန႕စဥ္လိုအပ္တဲ့ ကစီဓာတ္ပမာဏဟာ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ရဲ႕ ၅ဆနဲ႕ တူညီပါတယ္။ ဥပမာ ၅၀ကီလိုဂရမ္ရွိတဲ့လူတေယာက္ဟာ ေန႕စဥ္ ကစီဓာတ္ ၂၅၀ဂရမ္ေလာက္ စားသံုးဖို႕ လိုအပ္တယ္။ လြယ္လြယ္ကူကူတြက္ခ်က္ၾကည့္ရင္ ကစီဓာတ္ ၁-ဂရမ္ကေန ၄-ကယ္လိုရီထိ ရရွိတယ္တယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ကစီဓာတ္၂၅၀ဂရမ္စားရင္ ကယ္လိုရီ ၁၀၀၀ေလာက္ ေန႕စဥ္ရရွိေနတယ္။ ရရွိတဲ့ကယ္လိုရီေတြကို စြမ္းအင္ထုတ္ဖို႕ သံုးစြဲေနရတယ္။
ကယ္လိုရီ(cal) နဲ႕ ကီလိုကယ္လိုရီ(kcal)
အစားအစာေတြမွာ အာဟာရ တန္ဖိုးကို kcal နဲ႕ အသံုးမ်ားၾကတယ္။အစားအေသာက္ေတြမွာ ကၽြန္ေတာ္တို႕ စြမ္းအင္တန္ဖိုးေျပာတဲ့အခါ ကယ္လိုရီနဲ႕ အလြယ္ေျပာၾကတယ္။ ေမးစရာရွိတာက ဒီနွစ္ခုအတူတူပဲလား။ ကၽြန္ေတ္တို႕ လက္ရွိေျပာေန၊သံုးစြဲေနၾကတဲ့ ကယ္လိုရီဆိုတာ အမွန္က kcalပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ လြယ္ကူေအာင္ ကယ္လိုရီဆိုျပီး ေခၚေနၾကျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ဒါ့ေၾကာင့္ ကၽြန္ေတာ္တို႕ လက္ရွိသံုးစြဲေနတဲ့ ကယ္လိုရီ(cal)တန္ဖိုးနဲ႕ အစားအစာေတြမွာ ေရးထားတဲ့ kcalဟာ အတူတူပါပဲ။
ဘယ္လိုအစားအစာေတြ အဓိကစားေပးရမလဲ။
အစားအေသာက္ကို မွ်တေအာင္စားေပးပါ။ ပရိုတင္း၊ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္နဲ႕ အဆီကို ၅:၄:၁ ပံုစံနဲ႕ စားေပးရတယ္။ ေန႕စဥ္အစားအေသာက္မွာ ပရိုတင္း၅၀ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ကစီဓာတ္ ၄၀ရာခိုင္ႏႈန္း၊ အဆီဓာတ္ ၁၀ရာခိုင္ႏႈန္း စားေပးရတယ္။
-ပရိုတင္းၾကြယ္ဝတဲ့အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ၾကက္သား၊ဝက္သား၊အမဲသား၊ဆိတ္သား၊ပဲေတာင့္ရွည္၊ၾကက္ဥ၊ႏြားနို႕၊ခ်ီးစ္၊ဒိန္ခ်ဥ္၊ေထာပတ္၊ပဲနို႕၊တို႕ဖူး စတာေတြပါဝင္ပါတယ္။
-ကစီဓာတ္မ်ားတဲ့အစားအစာေတြက ဆန္၊ဂ်ံဳ၊ေျပာင္း၊အာလူး၊ေခါက္ဆြဲ၊ပဲစိမ္း၊ပဲေစ့၊ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊အုတ္ဂ်ံဳ စတာေတြပါဝင္ပါတယ္။
-အဆီဓာတ္ကို ၁၀ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္သာ စားေပးသင့္တယ္။ အေကာင္းဆံုးက လူနဲ႕သင့္ေတာ္တဲ့ မျပည့္ဝဆီေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ေျမပဲ၊နွမ္း၊ ေနၾကာ၊သံလြင္၊ ေထာပတ္၊အခြံမာသီးေတြ စားေပးသင့္တယ္။
ဝိတ္တက္ခ်င္သူအတြက္ အခ်က္(၇)ခ်က္
၁။မိမိဟာ ဝေနသလား၊ပိန္ေနသလားသိရွိဖို႕ BMI ကို အရင္တြက္ၾကည့္ပါ။
၂။BMIသိရင္ ေန႕စဥ္လိုအပ္တဲ့ ကယ္လိုရီပမာဏကို ဆက္လက္တြက္ခ်က္ပါ။ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ေန႕စဥ္လိုအပ္တဲ့ပမာဏဟာ တေယာက္နဲ႕တေယာက္ မတူညီနိုင္လို႕ပါ။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ အမ်ိဳးသားတေယာက္ဟာ ကယ္လိုရီ ၂၅၀၀ ပ်မ္းမွ်လိုအပ္ျပီး အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ ေန႕စဥ္ကယ္လိုရီ ၂၀၀၀ေလာက္ လိုအပ္ပါမယ္။
၃။ဝိတ္တက္ခ်င္ရင္ ပံုမွန္လိုအပ္တဲ့ ကယ္လိုရီထက္ ပိုစားေပးပါ။ မ်ားမ်ားဝခ်င္ရင္ စားနိုင္တာထက္ ပိုစားဖို႕လိုပါတယ္။ ေန႕စဥ္ ကယ္လိုရီ ၅၀၀ေလာက္ ပိုစားေပးဖို႕လိုပါမယ္။ တေန႕ကို ၆ၾကိမ္ထိ မႁကာခဏ စားေပးသင့္တယ္။ အထူးသျဖင့္ အသားနဲ႕ အသီးအရြက္မ်ားမ်ားစားေပးပါ။
၄။ဆက္လုပ္ရမွာက ေလ့က်င့္ခန္းျဖစ္ပါတယ္။ တပတ္မွာ သံုးၾကိမ္ အားကစားပံုမွန္လုပ္ေပးပါ။ လမ္းေလွ်ာက္တာ၊ေရကူးတာ၊ဝိတ္မတာ တမ်ိဳးမ်ိဳး လုပ္ေပးနိုင္တယ္။ မ်ားမ်ားစားျပီး အားကစားမလုပ္မိရင္ ပိုလွ်ံတာေတြဟာ အဆီပိုေတြအျဖစ္ေျပာင္းလဲသြားပါမယ္။ ၾကြက္သားဆိုတာ ျဖစ္လာမွာ မဟုတ္ပါဘူး။
၅။ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ။ လူတေယာက္ဟာ ေန႕စဥ္ ေရသန္႕ဗူး နွစ္ဗူး၊ သံုးဗူးေလာက္ ေသာက္ဖို႕လိုပါမယ္။ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ေပးနိုင္တယ္။
၆။ေကာင္းေကာင္း အိပ္စက္အနားယူပါ။ တညကို အနည္းဆံုး ၆-၈နာရီေလာက္ အိပ္စက္အနားယူသင့္တယ္။ ဒါမွသာ ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈေတြ ပံုမွန္လုပ္နိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီေန႕ေခတ္မွာ ကြန္ပ်ဳတာေတြ၊အင္တာနက္ေတြ၊ဂိမ္းေဆာ့တာေတြက အိပ္စက္ျခင္းကို အဓိကေလွ်ာ့နည္းေစတာ ေတြ႕ရွိရပါတယ္။
၇။စိတ္ဖိစီးမႈ တတ္နိုင္သမွ် ေလွ်ာ့ခ်ပါ။ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားရင္ စားခ်င္စိတ္က ေပ်ာက္သြားပါတယ္။
အထက္ပါအခ်က္ေတြအျပင္ လိုအပ္ရင္ dietary supplementလို ျဖည့္စြက္အားေဆးပံုစံေတြ ေသာက္ေပးနိုင္တယ္။ အစာစားခ်င္စိတ္လံႈ႕ေဆာ္ျပီး ၾကီးထြားမႈကို ျမန္ဆန္ေစနိုင္တယ္။ သို႕ေသာ္ ေဆးကို အလြန္အကၽြံအားကိုးတာမ်ိဳး တတ္နိုင္သမွ်ေရွာင္ၾကဥ္သင့္တယ္။ မွန္ရာကို ဝန္ခံရရင္ ဒီလိုျဖည့္စြက္အားေဆးမ်ိဳးေသာက္ျပီး ဝလာ၊ဝိတ္တက္လာတာမ်ိဳး သိပ္မေတြ႕ရလို႕ပါ။ ကိုယ္တိုင္ၾကိဳးစားအားထုတ္မႈမရွိရင္ ဝိတ္တက္ဖို႕ မေမွ်ာ္မွန္းသင့္ဘူး။ လြယ္လြယ္ကူကူရရွိတဲ့အရာမွန္သမွ်ဟာ တန္ဖိုးမရွိလို႕ တန္ဖိုးရွိေအာင္ ကိုယ္တိုင္အားထုတ္လိုက္နာႁကည့္ပါ။ ေသခ်ာလိုက္နာနိုင္ရင္ ထူးျခားမႈကို မၾကာခင္ရက္ပိုင္းအတြင္း ေတြ႕ရပါလိမ့္မယ္။
ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
Health Care Journal(16.8.13)
No comments:
Post a Comment