Monday, March 23, 2015

ငွက္ေပ်ာသီး ဝိတ္ခ်နည္း 

မနက္စာကို ငွက္ေပ်ာသီးစား၊ဝိတ္က်တယ္ဆိုတာ ဂ်ပန္မွာ ေခတ္စားခဲ့တာ ၾကာျပီ။ တိတိက်က်ေျပာရရင္ ၂၀၀၈ခုနွစ္မွာ စတင္ေခတ္စားလာခဲ့တယ္။ငွက္ေပ်ာသီးဝိတ္ခ်နည္းကို morning  banana diet လို႕ ေခၚပါတယ္။ မနက္စာကို ငွက္ေပ်ာသီးစား၊ရုိးရိုးေရေသာက္ ျပီး ဝိတ္ခ်တဲ့နည္းျဖစ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးနည္းက္ို စတင္သူက ဂ်ပန္ အမ်ိဳးသမီး sumiko ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီနည္းအတုိင္း ဝိတ္ခ်ခဲ့တဲ့ သူ႕အမ်ိဳးသားHitoshi ကေတာ့ (၃၇)ေပါင္ ေလာက္ဝိတ္က်သြားပါတယ္။ အဲဒီအေၾကာင္း သူတို႕ဆီကနာမည္ၾကီး Mixi ဆိုရွယ္နက္ဝဒ္မွာ ေဖာ္ျပျပီးေနာက္ စတင္ေရပန္းစားလာတယ္။

ငွက္ေပ်ာသီး ဝိတ္ခ်နည္းက သိပ္မခက္ဘူး၊လုပ္ရလြယ္လို႕ လူၾကိက္မ်ားတယ္။ ဘယ္ေလာက္ေတာင္လဲဆိုေတာ့ အဲဒီအခ်ိန္က ဂ်ပန္ေစ်းကြက္မွာ ငွက္ေပ်ာသီး ျပတ္လပ္သြားတဲ့ထိပါပဲ။
ဥပေဒသမ်ား
-မနက္စာကို ငွက္ေပ်ာသီးနွစ္လံုး စားပါ
-ရုိးရုိးေရ ဝင္သေလာက္ေသာက္ပါ
-ေန႕လည္စာကိုလည္း အသီးအရြက္နဲ႕ ငွက္ေပ်ာသီးေရာစားပါ
-ၾကားထဲမွာ အခ်ိဳရည္၊အခ်ိဳပြဲ မစားရဘူး၊
-ဗိုက္ဆာလာရင္ ေရနဲ႕ငွက္ေပ်ာစားလို႕ရတယ္
-ညစာကိုပံုမွန္အတုိင္းစား၊ ဒါေပမယ့္ (၈)နာရီေနာက္ပိုင္း ဘာမွ မစားနဲ႕။ ဝိတ္က်ဖို႕လည္း စိတ္မပူနဲ႕။ 

ဘာ့ေၾကာင့္ဝိတ္က်လဲ
ငွက္ေပ်ာသီးမွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္က အစာအိမ္က္ုျပည့္ေစတယ္။ ဝမ္းမွန္ေစတယ္။ တျခား အာဟာရစုပ္ယူမႈကိုလည္း တားဆီးနိုင္တယ္။ ငွက္ေပ်ာမွာပါတဲ့ ကစီဓာတ္တမ်ိဳးက အူထဲမွာ ကေစာ္ေပါက္ျပီး အင္ဇိုင္းတမ်ိဳး ထြက္လာတယ္။  ထြက္လာတဲ့အင္ဇိုင္းက ဗိုက္ထဲမွာ ရွိတဲ့ အဆီေတြရဲ႕ ၂၅ရာခိုင္ႏႈန္းကို ေလာင္ကၽြမ္းေစပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ငွက္ေပ်ာသီးစားရံုနဲ႕ ဝိတ္က်ေစတယ္လို႕ ဆိုတာပါ။ ဒီေနရာမွာ ေဒါက္တာ Fujimoto ကလည္း ထပ္ဆင့္ အၾကံေပးပါတယ္။ ညစဥ္ detox soup ဆြပ္ျပဳတ္တခြက္ေသာက္တာဟာ ဝိတ္က်ဖို႕ပုိျပီး  အေထာက္အကူျပဳနိုင္တယ္ဆိုတာပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ၾကက္သြန္နီ၊ေဂၚဖီထုပ္၊ခါၾကက္ဥ၊ငရုတ္သီးစိ္မ္းကို ေရာျပီး စြပ္ျပဳတ္လုပ္၊တရုတ္နံနံနဲ႕ေရာျပီးေသာက္ရင္ အဆိပ္အေတာက္ကင္းျပီး ဝိတ္လည္းက်ဦးမတဲ့။

တတယ္ေတာ့ ငွက္ေပ်ာသီးအေၾကာင္း သိပၸံနည္းက်ေျပာထားတာ ၁၉၇၀ေလာကိကတည္းက ရွိခဲ့ဖူးတယ္။ အေနာက္တိုင္းမွာပါ။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာပါတဲ့ ကစီဓာတ္က ရင္ျပည့္ေစတယ္၊အဆီပိုေလာင္ကၽြမ္းေစတယ္။ အထဲမွာပါတဲ့ ပရိုတင္းဓာတ္က အစာေျခဖ်က္မႈကို ျဖစ္ေစတဲ့ amylaseကို တားဆီးတယ္။ အူလမ္းက ဝင္လာတဲ့ ကစီဓာတ္ စုပ္ယူမႈကို ေလွ်ာ့နည္းေစတယ္။ ေနာက္ျပီး ပါတဲ့အင္ဇုိင္းဓာတ္တမ်ိဳးကလည္း အစာေခ်ဖ်က္မႈအားေပးျပီး ဝိတ္က်ဖို႕ ကူညီနိုင္တယ္လို႕ ဆိုပါတယ္။ 

ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ဗီတာမင္ဘီ၊စီ၊မဂၢနီစီယမ္၊ပိုတက္စီယမ္ နဲ႕ အမွ်င္ဓာတ္ေတြပါတယ္။ အေနေတာ္ ငွက္ေပ်ာသီးတလံုးမွာ ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္ 23 grams ေလာက္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီနဲ႕တြက္ရင္ 92 calorieေလာက္ ရရွိေစမယ္။ ပိုတက္စီယမ္ 467 mgနဲ႕ ဆိုဒီယမ္ 1 mgေလာက္ပါလို႕ အားကစားသမားေတြက အစာေျပသလို သက္လံုကိုလည္း ေကာင္းေစတယ္လို႕ ယုံၾကည္ၾကတယ္။ တခ်ိဳ႕က အားျဖည့္အခ်ိဳရည္ေတြထက္ အေလးေပးေျပာဆိုတာလည္း ရွိပါတယ္။ ဒါတင္မကေသးဘူး။ ပိုတက္စီယမ္ပါတာခ်င္း တူဦးေတာ့။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္ကိုယိတိုင္က အရုိးအတြက္ ေကာင္းမြန္ေစသတဲ့။ ဆီးတြင္း ကယ္လ္စီယမ္စြန္႕ထုတ္မႈကို ေလွ်ာ့နည္းေစလို႕ အရုိးပြေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ေလွ်ာ့က်ေစတယ္။ 

တြက္ခ်က္မႈေတြအရ ငွက္ေပ်ာသီးတလံုးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ 3 grams ေလာက္ပါတယ္။ soluble fibre နဲ႕ insoluble fibre နွစ္မ်ိဳးလံုးပါတယ္။ ေသြးေၾကာနဲ႕ ပတိသက္တဲ့ေရာဂါေတြမွာ အမွ်င္ဓာတ္ 5 grams စားေပးရုံနဲ႕ အာနိသင္က စရလာျပီ။ အေမရိကန္နိုင္ငံမွာ လူေပါင္း (၄၀၀၀၀)ေက်ာ္ကို ေလ့လာတဲ့အခါ တရက္ကို အမွ်င္ဓာတ္ 21 grams စားသံုးရုံနဲ႕ နွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ၁၁ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးနိုင္တယ္လို႕ ေတြ႕တယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးအာဟာရေၾကာင့္ ေသြးေပါင္ေလွ်ာ့ေစသလို နွလံုးေရာဂါနဲ႕ ေလျဖတ္ျခင္းကိုပါ ကာကြယ္ေပးဦးမတဲ့။ 

ဘယ္အသီးမဆို ရင့္မွည့္လာခ်ိန္မွာ အာဟာရတန္ဖိုး အနည္းနဲ႕ အမ်ား ေျပာင္းလဲတတ္ၾကတယ္။ အာဟာရတန္ဖိုးနဲ႕ ကာဗုိဟိုက္ဒရိတ္က ေသြးတြင္းအခ်ိဳဓာတ္နဲ႕ အင္ဆူလင္ဓာတ္ကို သက္ေရာက္ေစတယ္။  ရင့္မွည့္လြန္းတဲ့သစ္သီးက သၾကားဓာတ္ပိုကဲလို႕ ေသြးတြင္းဂလူးကို႕စ္ အတက္ျမန္တယ္။ ဂလူးကုိ႕စ္တက္တဲ့ပမာဏကို glycemic indexနဲ႕ တြက္တယ္။ဂလူးကုိ႕စ္ျမန္ျမန္တက္တဲ့အစားအစာေတြဟာ glycemic index မ်ားျပီး၊အတက္ေနွးတာေတြက glycemic indexနည္းတယ္။ သတ္မွတ္ခ်က္ေတြအရ 55ေအာက္ ရွိတာေတြကို နည္းတယ္လို႕ သတ္မွတ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးစိမ္းက glycemic indexနည္းလို႕ လူနဲ႕တဲ့တယ္။ ရင့္မွည့္စ ငွက္ေပ်ာသီးဟာ glycemic index 51ေလာက္ပဲ ရွိတယ္။ အမွည့္လြန္ အညိဳေရာင္သမ္းတဲ့အသီးမွာေတာ့ glycemic index 58ေလာက္ ရွိတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ဝိတ္ခ်ဖို႕ စားသင့္တဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးက မွည့္ကာစ အမည္းကြက္ကေလးေတြ စတင္ေပၚေပါက္တဲ့ အခ်ိန္ျဖစ္ပါတယ္။ 

က်န္းမာေရးအတြက္သင့္ေတာ္တာက ငွက္ေပ်ာသီးေၾကာင့္ ခုခံအားကို တက္ေစတယ္။ ရင့္မွည့္ကာစ အမည္းေပ်ာက္ေတြပါတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးက ခုခံအားမ်ားတဲ့ TNFကို ထုတ္ေပးတယ္။ TNFဆိုတာ ခုခံအားစနစ္ဆဲလ္ေတြက ထုတ္ေပးတဲ့ ပစၥည္းတမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ကင္ဆာကုသရာမွာ သံုးတဲ့ Lentinan လိုပါပဲ။ ကင္ဆာကို တုိက္ဖ်က္ရာမွာ အသံုးဝင္ေသးတယ္။အင္တီေအာက္စီးဒင့္အာနိသင္ ရွိလို႕ လူနဲ႕ေတာ္တယ္။ ငွက္ေပ်ာသီး မွည့္လာတာနဲ႕ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္ဆည္းထားျခင္းက ဗီတာမင္ဆံုးရံႈးမႈကို ကာကြယ္ေပးတယ္။ ညိဳစျပဳလာတာနဲ႕ ခ်က္ခ်င္းစားပါ။ထိပ္ပိုင္းကို ေလလံုေအာင္ ပလက္စတစ္နဲ႕ ထုပ္ပိုးထားရင္ ၾကာရွည္ခံတယ္။ ဒီနည္းနဲ႕ ရင့္မလာေအာင္ ထိန္းေပးတယ္။ 

ငွက္ေပ်ာသီးနည္း ဘာ့ေၾကာင့္နာမည္ၾကီးလဲ
ဝိတ္ခ်တဲ့အခါ လိုအပ္တဲ့အခ်က္နဲ႕ ကိုက္ညီလို႕ ျဖစ္ပါတယ္။ အာဟာရဓာတ္ၾကြယ္ဝျပီး glycemic index နည္းလို႕၊အမွ်င္ဓာတ္မ်ားျပီး အစာစားခ်င္စိတ္က္ိုတားဆီးနိုင္လို႕၊ ဗီတာမင္ၾကြယ္ဝလို႕၊အဆီပိုေတြ ေလာက္ကၽြမ္းေစလို႕ စတဲ့အခ်က္ေတြ သြားေတြ႕ရတယ္။ ေစ်းသိပ္မၾကီးတာ၊အလုပ္ရႈပ္သက္သာတာ၊အလြယ္ဝယ္လို႕ရေနတာေတြလည္း ပါမွာေပါ့။ 

ဒါဆို ငွက္ေပ်ာသီးစားတာ သိပ္ေကာင္းတာပဲ၊က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းရံုမက ဝိတ္က်ေတာ့မွာေပါ့။ ဒီလိုလည္း တြက္လိုမရေသးဘူး။ American dietic associationက ငွက္ေပ်ာသီးနွစ္လံုး ေန႕စဥ္စားရံုနဲ႕ ဝိတ္က်တာ ဟုတ္နိုင္ပါ့မလား။ မနက္စာကလြဲရင္ က်န္တဲ့အခ်ိန္စားခ်င္တာ စားဆိုတာလည္း သဘာဝမက်ဘူး။ junk foodေတြ၊glycemic index မ်ားတဲ့အစားအစာေတြကေန ပိုစားမိေအာင္ လံႈေဆာ္ရာေရာက္နိုင္တယ္၊ အခန္႕မသင့္ရင္ ပိုဝလာနိုင္တယ္လို႕ ေထာက္ျပထားတယ္။ Niigata တကၠသိုလ္က ေဆးပညာပါေမာကၡေျပာတာ အရွင္းဆံုးပဲ။ ငွက္ေပ်ာသီး ဆိုတာ fad diet တမ်ိဳးပါပဲတဲ့။ ဆိုလိုခ်င္တာက ဒီဝိတ္ခ်နည္းက ၾကာၾကာမခံတဲ့ ေပၚပင္အစားအစာမ်ိဳးပါ။ ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ တကယ္ဝိတ္က်ဖို႕ ရုပ္ပိုင္းလႈပ္ရွားမႈနဲ႕ အစားအေသာက္ထိန္းဖို႕ ပိုအေရးၾကီးတာ သူတို႕နားမလည္ေသးလို႕ ျဖစ္နိုင္တယ္။ တေန႕ေတာ့ ေပ်ာက္ကြယ္သြားမယ္ ထင္ပါတယ္။

ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
ရတနာပံုသတင္းစာ(၂၃.၃.၁၅)

No comments:

Post a Comment