ေခါက္ဆြဲေျခာက္ရဲ႕သမိုင္းေၾကာင္းအစ
ေခါက္ဆြဲေျခာက္ေတြ ပထမဆံုးစတင္ တည္ထြင္ထုတ္ လုပ္ခဲ့သူက ဂ်ပန္လူမ်ိဳး Momofuku Ando ဆိုသူျဖစ္ပါတယ္။ ၁၉၅၈ခုနွစ္မွာ Chikin Ramen ဆိုတဲ့ နာမည္နဲ႕ ပထမဆံုးေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ခဲ့တယ္။ ဂ်ပန္ရိုးရာေခါက္ဆြဲျပဳတ္ကို Ramenလို႕ ေခၚပါတယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲကို ဂ်ပန္ကုမၸဏီ Nissan foods က စတင္ထုတ္လုပ္ခဲ့တယ္။ စတင္ေရာင္းခ်စဥ္က ပံုမွန္ေခါက္ဆြဲထက္ ၆ဆေလာက္ ေစ်းၾကီးခဲ့လို႕ လူကံုထံေတြသာ စားသံုးနိုင္ခဲ့တယ္။ ၁၉၇၁မွာ ခြက္ထဲထည့္ျပီးသား အသင့္စားေခါက္ဆြဲဗူးပံုစံ ထပ္မံထုတ္လုပ္ခဲ့တယ္။ ေနာက္ပိုင္းမွာ တကမာၻလံုးအတိုင္းအတာနဲ႕ ေအာင္ျမင္ျပီး ေခတ္စားလာတယ္။
က်န္းမာေရးအတြက္ ျပႆနာ
ကၽြန္ေတာ္တို႕ ေန႕စဥ္စားသံုးတဲ့အစားအစာထဲမွာ အာဟာရဓာတ္လံုေလာက္မွ်တဖို႕ လိုအပ္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ ကစီဓာတ္၊အဆီဓာတ္၊အသားဓာတ္၊ဗီတာမင္နဲ႕ သတၱဳဓာတ္ေတြ လံုေလာက္စြာပါဝင္သင့္တယ္။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ေတြဟာ အဆင့္ဆင့္ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲထားတာျဖစ္လို႕ အာဟာရတန္ဖိုး နည္းပါးတယ္။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္မွာ ကစီဓာတ္နဲ႕ အဆီဓာတ္ေတြသာ အဓိကပါဝင္တယ္။ ပါဝင္တာကို အခ်ိဳးခ်ၾကည့္ရင္ ပရိုတင္း-၉ရာခိုင္ႏႈန္း၊အဆီဓာတ္-၃၆ရာခိုင္ႏႈန္း နဲ႕ ကစီဓာတ္-၅၅ရာခိုင္ႏႈန္းစီ အသီးသီးပါဝင္တယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေတြ ေန႕စဥ္စားသံုးသူတဦးဟာ ဗီတာမင္၊သတၱဳဓာတ္နဲ႕ ပရိုတင္းဓာတ္ လံုေလာက္မႈမရွိေတာ့ဘူး။ လက္ေတြ႕က်က်ေျပာရရင္ ေခါက္ဆြဲစားျခင္းက က်န္းမာေရးျပႆနာတရပ္မဟုတ္ပါဘူး။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို ၾကာရွည္ခံေအာင္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ပစၥည္းေတြကသာ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစတာပါ။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္မွာ ဆိုးေဆးနဲ႕ ဓာတုပစၥည္းေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းက်ိဳးမရွိဘူး။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေတြမွာ အစိုဓာတ္ထိန္းေပးတဲ့propylene glycol ပါဝင္တယ္။ ပါဝင္တဲ့ propylene glycol က နွလံုး၊အသည္းနဲ႕ ေက်ာက္ကပ္ကို ထိခိုက္ေစတယ္။ဒီဓာတ္ကဘဲ ခုခံအားကို က်ဆင္းေစတယ္။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ျပဳလုပ္တဲ့အခါ ဂ်ံဳ၊စားသံုးဆီနဲ႕ ဆိုဒီယမ္ဆားဓာတ္ေတြ ထည့္သြင္းရတယ္။ ဂ်ံဳကို အေျခာက္ခံထားတာျဖစ္လို႕ အထဲမွာပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ေတြ ဆံုးရံႈးသြားတယ္။ၾကာရွည္ခံေအာင္ ဆိုဒီယမ္ဆားထည့္ေပးရတယ္။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္တထုပ္မွာ ပ်မ္းမွ် ဆိုဒီယမ္ တစ္ ဂရမ္ ပါဝင္တယ္။ တခ်ိဳ႕ေခါက္ဆြဲေျခာက္ေတြမွာ ဆိုဒီယမ္ပမာဏ ပိုမ်ားတာ ေတြ႕ရတယ္။ လူတေယာက္အတြက္ ေန႕စဥ္ လိုအပ္တဲ့ ဆိုဒီယမ္ပမာဏက ၂.၃ဂရမ္ျဖစ္ပါတယ္။ ဆိုဒီယမ္မ်ားျခင္းေၾကာင့္ နွလံုး၊ေက်ာက္ကပ္၊ေသြးတိုးနဲ႕ ေလျဖတ္ျခင္းကို ျဖစ္ေစနိုင္တယ္။ တဖက္ကၾကည့္ရင္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို လူေတြစြဲလမ္းျခင္းဟာ ပါဝင္တဲ့ ဆိုဒီယမ္ေၾကာင့့္လည္း ျဖစ္နိုင္တယ္။ စားသံုးဆီလည္းပါဝင္လို႕ နလံုးေရာဂါနဲ႕အဝလြန္ေရာဂါကို ျဖစ္ေစတယ္။ အရသာေကာင္းမြန္ေစဖို႕ monosodium glutamate(MSG) ေခၚတဲ့ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ထည့္သြင္းထားတယ္။ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕က အနံ႕အရသာျပည့္စံုေစသလို လူ႕စိတ္ကို စြဲလန္းေစတယ္။ ေသြးေပါင္တက္ေစတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြ ကိုယ္ဝန္ပ်က္က်နိုင္သလို မိမိကေလးကိုလည္း ထိခိုက္ေစတယ္။ ကေလးငယ္ေတြ ဥာဏ္ရည္၊ဥာဏ္ေသြးက်ဆင္းေစျပီး ၾကီးထြားဖြံ႔ျဖိဳးမႈကို ေနွာင့္ေနွးေစတယ္။ ပန္းနာ၊ရင္က်ပ္အခံရွိရင္ ပိုဆိုးဦးမယ္။ လူဦးေရရဲ႕ ၁-ရာခိုင္ႏႈန္းက ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕မတဲ့တာရွိနိုင္တယ္။ ဒါျ့ပင္အသင့္စားခြက္ေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ dioxinဓာတ္တခ်ိဳ႕က ေရေႏြးနဲ႕ ဓာတ္ျပဳတဲ့အခါ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ေန႕စဥ္ရက္ဆက္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္စားသံုးသူေတြဟာ ေရရွည္မွာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းက်ိဳးမျဖစ္ဘဲ ဆိုးက်ိဳးေတြသာ ေတြ႕ရတယ္။
၂၀ရာစု အၾကီးက်ယ္ဆံုးတီထြင္မႈတဲ့လား
၂၀၀၀ျပည့္နွစ္မွာ ၂၀ရာစုအတြင္း သူတို႕ရဲ႕ အၾကီးက်ယ္ဆံုးတီထြင္မႈဟာ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ျဖစ္တယ္လို႕ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြက ေၾကြးေၾကာ္ခဲ့ၾကတယ္။ ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ တကမာၻလံုးအတိုင္းအတာနဲ႕ ေအာင္ျမင္ခဲ့သလို လက္ရွိခ်ိန္ထိ ဆထက္တံပိုး သံုးစြဲေနၾကလို႕ ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္းမွာလည္း ပိုမိုက်ယ္ျပန္႕လာဖို႕သာရွိပါတယ္။ နွစ္စဥ္ ေျခာက္ဆြဲေျခာက္ ထုတ္လုပ္တင္သြင္းမႈကေန ဝင္ေငြ ေဒၚလာ ဘီလီယံခ်ီျပီးရရွိေနၾကတယ္။ ကမာၻတဝွမ္း နွစ္စဥ္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေပါင္း ၉၅ဘီလီယံေလာက္ သံုးစြဲၾကတယ္လို႕ ကိန္းဂဏာန္းေတြက ေဖာ္ျပၾကတယ္။ စားသံုးသူေတြအနက္ ၄၅ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႕ဟာ တရုတ္နိုင္ငံက ျဖစ္တယ္။ ကမာၻမွာ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္လုပ္မႈ အမ်ားဆံုးနိုင္ငံဟာလည္း တရုတ္နိုင္ငံပဲ ျဖစ္တယ္။အိမ္နီးခ်င္းျဖစ္လို႕ ျမန္မာေတြလည္း ေခါက္ဆြဲေျခာက္နဲ႕ မကင္းနိုင္ဘူး။ အေရွ႕တိုင္းသာမက အေနာက္တိုင္းမွာလည္း အလားတူစားသံုးေနၾကတယ္။ ျပင္ဆင္၊ခ်က္ျပဳတ္ရန္ အခ်ိန္ရွားပါးေနတဲ့ ဒီေန႕ေခတ္မွာ အသင့္စား ေခါက္ဆြဲေျခာက္ေတြရဲ႕ အခန္းက႑ဟာ ေမွးမွိန္သြားဖို႕မရွိဘဲ တိုးတက္လာဖို႕သာရွိပါတယ္။ ဘယ္လိုပဲဆိုဆို ဂ်ပန္ေတြ ေၾကြးေၾကာ္ခဲ့သလို ၂၀ရာစုအတြက္သာမက ၂၁ရာစုအတြက္ပါ အက်ိဳးသက္ေရာက္နိုင္မလား ဆက္လက္ေစာင့္ၾကည့္ဖို႕ေတာ့ လိုအပ္ေနျပီ ျဖစ္ပါတယ္။
ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး
ရတနာပံုသတင္းစာ(၁၃.၁.၁၄)
No comments:
Post a Comment