Vitamin B2(riboflavin)
vitamin B2ဆိုတာ အစားအစာေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္တမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။riboflavinလို႕လည္း ေခၚပါတယ္။ riboflavin ဆိုတဲ့စကားလံုးဟာ Riboseနဲ႕ flavinကို ေပါင္းစပ္ထားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ riboflavinမွာ "ribitol"ေမာ္လီက်ဴးတည္ေဆာက္ပံုမ်ိဳး ပါဝင္ျပီး flavinဆိုတဲ့အဓိပၸါယ္က လက္တင္စကားနဲ႕ အဝါေရာင္(flavus)ကို ဆိုလိုတယ္။ ၁၉၂၀နဲ႕၁၉၃၀ခုနွစ္ဝန္းက်င္ေတြမွာ အစားအစာမွာပါဝင္ျပီး ၾကီးထြားမႈကိုျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္းရင္းကို ရွာေဖြခဲ့ၾကပါတယ္။ အေၾကာင္းတိုက္ဆုိင္စြာပဲ ၁၉၂၆ခုနွစ္မွာ D.T. Smithနဲ႕E.G. Hendrick တို႕က အစားအေသာက္မွာပါဝင္တဲ့ အဝါေရာင္အင္ဇိုင္းတမ်ိဳးကို ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကတယ္။ ေနာက္ပိုင္းမွာ အဝါေရာင္ဓာတ္ေတြဟာ riboflavin ေၾကာင့္ဆိုတာ သိလာၾကတယ္။
riboflavinဟာ လူ႕ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အေရးၾကီးတဲ့ဗီတာမင္မ်ိဳး ျဖစ္တယ္။ အထူးသျဖင့္ အစားအစာေတြကေန စြမ္းအင္ထုတ္လုပ္တဲ့ျဖစ္စဥ္မွာ ပါဝင္ကူညီေပးတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ၾကီးထြားဖို႕နဲ႕ ေသြးနီဥဖြဲ႕စည္းဖို႕ လိုအပ္တယ္။ အသည္းကို ပံုမွန္လုပ္ေဆာင္ေစတယ္။ အာရံုေၾကာ၊နာ့ဖ္ဆဲလ္ေတြ လုပ္ေဆာင္နိုင္စြမ္း ေကာင္းမြန္ေစတယ္။ ဒါ့ျပင္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္လို ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ ဂုဏ္သတၱိမ်ိဳးလည္း ရွိတယ္။ ခုခံအားစနစ္Antibody ထုတ္လုပ္ရာမွာလည္း ကူညီေပးတယ္။ အစာေခ်စနစ္ကို အားေပးတယ္။ အူလမ္းေၾကာင္းက သံဓာတ္နဲ႕ B6 စုပ္ယူဖို႕ ကူညီလုပ္ေဆာင္ေပးတယ္။
Vitamin B2ဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အေရးၾကီးတဲ့ ဗီတာမင္မ်ိဳးျဖစ္တာေၾကာင့္ ေန႕စဥ္လိုအပ္ပါတယ္။ ေမြးကင္းစမွ ၆လထိ 0.3 mg၊၆လ-၁နွစ္ထိ 0.4mg၊၁-၃နွစ္ထိ 0.5mg၊ ၃-၈နွစ္ထိ 0.6mg၊၈-၁၃နွစ္ထိ 0.9mg၊၁၃နွစ္အထက္ 1.2mg၊ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မွာ 1.4mg၊နို႕တိုက္မိခင္ေတြမွာ 1.6mg အသီးသီးလိုအပ္ပါတယ္။ ဒီပမာဏဟာ ေန႕စဥ္စားေနတဲ့ အစားအစာအမ်ားစုမွာလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ကလီစာ၊ၾကက္ဥ၊ငါး၊အခြံမာသီး၊ဟင္းနုႏြယ္၊ဆန္၊ဂ်ံဳ၊ႏြားနို႕၊ဒိန္ခ်ဥ္၊မိႈ၊ပဲနို႕၊စိမ္းတဲ့အသီးအရြက္ေတြမွာ ပါဝင္ၾကတယ္။ အစားအစာေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ vitamin B2ဟာ အပူကို ခံနိုင္တဲ့ ဗီတာမင္(heat-stable vitamin) မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။သို႕ေသာ္ အလင္းေရာင္(light)ကိုေတာ့ မခံနိုင္ဘူး။ အလင္း(light)ေပးျခင္းေၾကာင့္ vitamin B2 ေတြ ပ်က္ဆီးနိုင္တယ္။ ဒီအခ်က္ေၾကာင့္ အလင္းေပးကုသတဲ့ phototherapy လူနာေတြမွာ ဗီတာမင္ဘီတူးကို ျဖည့္စြက္ေပးၾကတယ္။ ဒါ့ျပင္ ေၾကာ္တဲ့၊ခ်က္တဲ့အစားအစာေတြထက္ ၾကာရွည္ခံ အေျခာက္လွမ္းတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ဘီတူးပိုမိုခ်ိဳ႕တဲ့နိုင္တယ္လို႕ သိရတယ္။
vitamin B2ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ပါးစပ္၊ႏႈတ္ခမ္း၊လွ်ာမွာ ကြဲအက္အနာမ်ိဳး ေပါက္တတ္တယ္။ လည္ေခ်ာင္းနာတာ၊ေရာင္တာအျပင္ ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္း၊အေရျပားေျခာက္ေသြ႕ျခင္းမ်ိဳး ျဖစ္ေပၚနိုင္တယ္။ Sickle cell anaemiaလို ေသြးအားနည္းေရာဂါကို ျဖစ္ေစနိုင္တယ္။ ေမာပန္းလြယ္တာ၊အားယုတ္တာ၊ေခါင္းမူးတာမ်ိဳးဟာ Vitamin B2ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္နိုင္တယ္။ ကေလးငယ္ေတြ ၾကီးထြားမႈေနွးေကြးတာ၊အာဟာရဓာတ္နည္းတာမ်ိဳးဟာ vitamin B2နဲ႕ စပ္ဆိုင္တတ္တယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ကေလးေတြအစားအေသာက္ပ်က္ျပီး ၾကီးထြားမႈေနွးေကြးတဲ့အခါ ဗီတာမင္ဘီပါဝင္တဲ့အားေဆးေတြ တိုက္ၾကတာျဖစ္ပါတယ္။
ေဒါက္တာေအးမင္းထူး
ရတနာပံုသတင္းစာ(၃.၂.၁၄)
No comments:
Post a Comment